Αυστριακά Ρολλάκια, Σαουμρόλλεν (Schaumrollen) – Η αυθεντική Αυστριακή συνταγή

Αυστριακά Ρολλάκια, Σαουμρόλλεν (Schaumrollen) - Η αυθεντική Αυστριακή συνταγή

Στο πρόσφατο ταξίδι μου στην Αυστρία ενθουσιάστηκα.  Διαπλέοντας τον Δούναβη με κρουαζιερόπλοιο συναντήσαμε χωριουδάκια παραμυθένια, κάστρα, αμπελώνες, αρώματα, γεύσεις, φρουτώδη κρασιά και έζησα στιγμές που γεννούν νοσταλγικές αναμνήσεις …

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Λάτρεψα τη μεσαιωνική πολιτειούλα του Melk που είναι στεφανωμένη από το περίφημο Αβαείο, που είναι το μεγαλύτερο αυθεντικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Στέκει αγέρωχο πάνω στους βράχους και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αυστρίας. Το 2000 συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Oι Βενεδικτίνοι μοναχοί εγκαταστάθηκαν εδώ το 1089 και κατοικούν συνεχώς μέχρι σήμερα. Ακολουθώντας το πιστεύω τους “προσευχή, εργασία και μάθηση” δημιούργησαν εκπαιδευτικό ίδρυμα και πλούσια βιβλιοθήκη με 10.000 σπάνια συγγράμμματα και χειρόγραφα.

Melk
Το Melk με το περίφημο Αβαείο του

Το Αβαείο είναι το μέρος που επέλεξε ο Ουμπέρτο Εκο, για να αναπτύξει τη δραματική πλοκή του πρώτου αριστουργηματικού του μαθιστορήματος “Το όνομα του Ρόδου”, που παρουσιάζεται σαν καταγραφή αναμνήσεων του γέροντα μοναχού Άντσο που εδώ έζησε.

Shop
Το ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της πολιτειούλας

Απίθανη εμπειρία είναι η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη που είναι πλημμυρισμένη από τις σκηνές της ομώνυμης ταινίας. Στους δαιδαλώδεις διαδρόμους είχα την αίσθηση ότι θα συναντήσω τον Σον Κόνερι, τον πρωταγωνιστή της ταινίας.

Το Μelk είναι διάσημο για τα γλυκά του, την τούρτα άγριου βερίκοκου των αμπελιών και τα ρολλά Schaumrollen με τη φίνα γεύση που διανθίζει τα δείπνα τους. Το ζαχαροπλαστείο Brauen από το 1907 φημίζεται για τα γλυκά και μας έδωσαν την αυθεντική συνταγή.

Η συνταγή δική σας…

Αυστριακά Ρολλάκια Σαουμρόλλεν Schaumrollen 1

Σαουμρόλλεν (Schaumrollen)

Από το περίφημο ζαχαροπλαστείο Brauen  του Μέλκ

Υλικά

500 γραμμάρια ζύμης, φρέσκια ή κατεψυγμένη

Λίγο ελαιόλαδο

Ελάχιστο αλεύρι

4 ασπράδια φρέσκων αυγών

200 γρ. ζάχαρη άχνη

1 σακουλάκι ζάχαρης βανίλιας

1 γεμάτη κουταλιά χυμό λεμονιού

 Για το φινίρισμα

Ζάχαρη άχνη ή ζάχαρη λεμονιού

Αυστριακά Ρολλάκια Σαουμρόλλεν Schaumrollen 2

Τρόπος παρασκευής

 Απλώνουμε τα φύλλα πάνω στο πάγκο της κουζίνας και κόβουμε λωρίδες μήκους 20 εκ. και πλάτους 2 εκ. Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι.

Σε φόρμες πυρίμαχες που έχουμε λαδώσει στριφογυρίζουμε τη ζύμη σαν σπιράλ με τέτοιο τρόπο ώστε η μια λωρίδα να καλύπτει την άκρη της άλλης.

Βάζουμε όρθιες τις φορμίτσες στο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10-15 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Βγάζουμε τα ρολλάκια ζύμης αμέσως όπως είναι ζεστά από τη φόρμα πιέζοντας ελαφρά  και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τη γέμιση

Χτυπάμε τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη σε μεταλλικό καθαρό και στεγνό μπολ δυνατά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν.

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με νερό στη κουζίνα και μόλις αρχίσει να βράζει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Εφαρμόζουμε επάνω του το μπολ με το μείγμα των αυγών  και χτυπάμε με το μίξερ χειρός περίπου 5-10 λεπτά μέχρι η υφή τους να γίνει λεία.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη βανίλιας και το χυμό λεμονιού λίγο πριν ολοκληρώσουμε το χτύπημα. Βγάζουμε το μπολ από το ζεστό και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι η μαρέγκα να είναι εντελώς κρύα.

Γεμίζουμε με την μαρέγκα μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και με το ανάλογο ρύγχος που θα διαλέξουμε γεμίζουμε το ρολό του φύλλου.

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρης ή άχνη λεμονιού αν θέλουμε.

Προηγούμενο άρθροΑγιορείτικο φιλέτο ψαριού με χόρτα και αρωματικά – Το πανηγυρικό φαγητό των μοναχών
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2020