Αγιορείτικο φιλέτο ψαριού με χόρτα και αρωματικά – Το πανηγυρικό φαγητό των μοναχών

Αγιορείτικο φιλέτο ψαριού με χόρτα και αρωματικά

Όπως είναι γνωστό στο Άγιο Όρος οι μοναχοί δεν τρώνε κρέας όλο το χρόνο. Εθιμικά το πανηγυρικό τους φαγητό είναι ψάρι με χόρτα ή ψάρι με σάλτσα λεμονάτο.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γεύση αρωματική και φρέσκη. Άλλωστε οι πλούσιοι ψαρότοποι του Αγίου Όρους φημίζονται για τα νόστιμα ψάρια της πέτρας όπως οι ροφοί και οι σφυρίδες αλλά και τα χταπόδια. .. Ευτυχώς οι ψαριές είναι πλούσιες και  επαρκούν για τους μοναχούς και τους πολυπληθείς προσκυνητές.

Το Αγιορείτικο φιλέτο με άγρια χόρτα είναι ένα από τα πιάτα που αγαπώ και πραγματικά απόλαυσα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της μοναστηριακής κουζίνας στο πολυβραβευμένο εστιατόριο Ark, στη Γλυφάδα. Τιμώμενος προσκεκλημένος ο Πατέρας Επιφάνιος ο αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους που μαζί με την πολυβραβευμένη chef Νανά Γκαμπούρα ετοίμασαν τα πιάτα που είχαν την τύχη 200 Αθηναίοι να απολαύσουν.

Ο Πατέρας Επιφάνιος, η Νανά Γκαμπούρα και ο Φίλιππος Δημόπουλος Head chef του Ark

Ο Πατέρας Επιφάνιος έχει καταγράψει τις συνταγές του στο βιβλίο « Η μαγειρική του Αγίου Όρους» οπότε μπορείτε να το προμηθευτείτε.

Δοκιμάζοντας με τον Φίλιππο και την Νανά στο πανέμορφο Ark

Επειδή ο ροφός είναι ακριβό ψάρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο ψάρι σας αρέσει από μπακαλιάρο μέχρι πέρκα.

Το σίγουρο είναι ότι η γεύση θα σας μείνει αξέχαστη…

Αγιορείτικο Φιλέτο ψαριού με χόρτα και αρωματικά

Από τον πατέρα Επιφάνιο τον Μυλοποταμινό

Υλικά

5 φιλέτα ροφού

5 κρεμμύδια ξερά

1 λεμόνι χυμό και ξύσμα

250 ml ελαιόλαδο

Για τα χόρτα

1 κιλό μυρώνια

1 κιλό σπανάκι

2 πράσα, ψιλοκομμένα μόνο το λευκό μέρος

1 κιλό καυκαλήθρες

1κιλό ζοχούς

4 κρεμμύδια

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 λίτρα ζωμό του ψαριού

Φρέσκο χυμό από 2 λεμόνια και το ξύσμα

Για το φινίρισμα

Κορφούλες άνηθου ή μάραθου

Τρόπος παρασκευής

Αλατίζουμε τα φιλέτα του ροφού.

Σε κατσαρόλα βράζουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια σε  νερό πολύ καλά. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και κρατάμε και το ζωμό τους.

Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τον ροφό με την πέτσα προς τα πάνω και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμυδόζουμο και βράζουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα. 3 λεπτά πριν κατεβάσουμε το ψάρι από τη φωτιά προσθέτουμε το λεμόνι και το ξύσμα και «σβήνουμε» το ψάρι.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τα χόρτα.

Σε τηγανάκι σοτάρουμε τα πράσα.

Σε κατσαρόλα βράζουμε τα κρεμμύδια πολύ καλά και τα λιώνουμε στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμυδόζουμο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα σε νερό που κοχλάζει «ζεματάμε» για λίγα λεπτά τα χόρτα και μετά αφαιρώντας τα με τρυπητή κουτάλα τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό.

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι να σοταριστούν στο καυτό ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λεμόνι και το ξύσμα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.1 λεπτό πριν τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το λεμόνι και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε σε πιάτα βάζοντας σαν βάση τα χόρτα και από πάνω βάζουμε τον ροφό και ένα κομματάκι μάραθο ή άνηθο.