Σοκολατοπιτάκια τρίγωνα – Γεύση που γράφει

Σοκολατοπιτάκια τρίγωνα

Γιορτινή γεύση που αρέσει πολύ στα παιδιά.  Η κρέμα σοκολάτας είναι πλούσια και πολύ νόστιμη. Το πορτοκάλι και η κανέλα δίνουν άρωμα ξεχωριστό και το δυνατό λικέρ πορτοκαλιού ή το κονιάκ έχουν το δικό τους ρόλο.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ταιριάζουν και για πρωινό και συνοδεύουν το απογευματινό μας τσάι.

Στο φούρνο ψήνονται γλυκά και το φύλλο θα πρέπει να είναι τραγανό. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο δεν πρέπει να τα σκεπάσουμε για να παραμείνουν τραγανά.

Η Έφη τα ραντίζει μόλις τα βγάλει με λικέρ το ίδιο που χρησιμοποίησε στην κρέμα και τα αφήνει λίγο να στεγνώσουν και τα σερβίρει χωρίς άχνη ζάχαρη.

Όμως επειδή αυτά που φτιάξαμε είναι για τους μικρούς μας φίλους δεν τα ραντίσαμε με επιπλέον αλκοολούχο και προτιμήσαμε την άχνη. Μπορείτε επίσης να ρίξετε από πάνω σάλτσα σοκολάτας και να κάνετε διάφορα σχήματα πάνω στο σοκολατοπιτάκι.

Η επιλογή δική σας όπως και αν είναι θα τα λατρέψετε.

Σοκολατοπιτάκια  τρίγωνα

Από την Έφη Μαρκοζάνες περίφημη μαγείρισσα

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

Για την κρέμα σοκολάτας

700 ml. γάλα φρέσκο, πλήρες

300 γρ. κρέµα γάλακτος µε 35% λιπαρά

80 ml λικέρ Grand Marnier ή μπράντυ

130 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

60 γρ. κορν φλάουρ

2  αυγά

6 κρόκους αυγών

30 γρ. κακάο, σε σκόνη

220 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομμάτια

Μισό κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι, ακέρωτο

100 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου

Για την επάλειψη των φύλλων

200 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο

Για το φινίρισμα

Άχνη ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής 

Πρώτα ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη μισή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το λικέρ πορτοκαλιού, την κανέλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους.

Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα του γάλακτος, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα.

Προσθέτουμε το κακάο και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τα 100 γρ. βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει εντελώς.

Παράλληλα κόβουμε τα φύλλα σε 30 λωρίδες πλάτους 12 εκ. περίπου και τα σκεπάζουμε με πετσέτα για να μην ξεραθούν.

Παίρνουμε μια λωρίδα τη βάζουμε στον πάγκο και τη βουτυρώνουμε με το πινέλο σε όλο το μήκος και από πάνω βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο.

Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση, αριστερά στο κάτω μέρος του φύλλου. Πιάνουμε την αριστερή γωνία πάνω από τη γέμιση και τη φέρνουμε να ακουμπήσει την άλλη πλευρά του φύλλου, για να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο διπλώνοντας προς τα επάνω μέχρι το τέλος της λωρίδας.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.

Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε το κάθε σοκολατοπιτάκι που ετοιμάζουμε και το περνάμε με αυγό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να γίνει τραγανό.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και ελάχιστη κανέλα

Προηγούμενο άρθροΑλέξανδρος Τερζάκης : “Δίνουμε μεγάλο αγώνα για τη Νέα Ιωνία”.
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 5 Ιουλίου 2022