Πρασοτηγανιά με χοιρινό – Γεύση και αρώματα

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια γευστική δημιουργία με άρωμα και νοστιμιά σε δόσεις χορταστικές. Την δοκίμασα στα Τρίκαλα Θεσσαλίας προσκεκλημένη από το Επιμελητήριο Τρικάλων για να μυηθούμε στα μυστικά της γαστρονομίας του και να αναδείξουμε τη γαστρονομική τους ταυτότητα, μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με το όνομα Meteorisimo του υπερδραστήριου Προέδρου του κ.Βασίλη Γιαγιάκου. 

Η μονή του Μεγάλου Μετεώρου
Φωτο: Η μονή του Μεγάλου Μετεώρου

Η περιοχή είναι πολύπαθη λόγω της κακοκαιρίας Daniel αλλά ευτυχώς συνέρχεται γρήγορα. Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή με τα Μετέωρα και το περίφημο Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης. Από τη βόρεια Ελλάδα είναι εύκολα προσβάσιμη με τους νέους δρόμους που μόλις εγκαινιάστηκαν. Αξίζει να κάνετε μια βόλτα …

Πρασοτηγανιά με χοιρινό 1

Πρασοτηγανιά με χοιρινό

Από την ταβέρνα Ίανθος, Τρίκαλα Θεσσαλίας

Υλικά για 4 άτομα

800 γρ. χοιρινό από σπάλα, κομμένο σε κύβους

1-2 πράσα, κομμένα σε χοντρές φέτες μόνο το λευκό μέρος

Χυμό και ξύσμα από 1 φρέσκο λεμόνι

1/3 φλ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Πρασοτηγανιά με χοιρινό 2

Τρόπος παρασκευής

Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα πράσα να μαλακώσουν σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χοιρινό κομμένο σε μπουκιές.

Με τη λαβίδα το γυρίζουμε ολόγυρα να ροδοκοκκινήσει καλά για 10 λεπτά.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.

Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά, να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα, να μείνει ελάχιστη.

Στο τέλος πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο κόκκινο πιπέρι.

Βάζουμε την πιατέλα στη μέση του τραπεζιού γιατί είναι από τα πιάτα που μοιράζονται.

Πρασοτηγανιά με χοιρινό 3

Μικρά μυστικά

Στην πρασοτηγανιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης κοτόπουλο ή μοσχάρι γίνεται το ίδιο νόστιμη.

Στην Ισπανία αντί για κρέας χρησιμοποιούν ψάρι και είναι τόσο γευστικό.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024
Επόμενο άρθροΟ Ιερώνυμος, η Μελίνα, ο Χριστόδουλος κι οι έξαλλοι – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος