Κοτοπιτάκια της Έφης – Ένας πρωτότυπος μεζές για τσίπουρο ή κρασί

Η αλήθεια είναι ότι τα κοτοπιτάκια με μυρωδικά μου αρέσουν πολύ αλλά η Έφη συνηθίζει να τα διανθίζει και με γεύση αγκινάρας, που είναι πολύ ωφέλιμη.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το γιαούρτι έρχεται να δέσει όλα τα υλικά και το κύμινο ή ο κουρκουμάς δίνουν αυτή την ευχάριστη νότα. Γίνονται γρήγορα και είναι πολύ νόστιμα μεζεδάκια για να συνοδεύσουν ένα ποτήρι λευκό κρασί ή τσίπουρο στον κήπο ή την βεράντα σας στις φιλικές συνάξεις.

Αν θέλετε να αντικαταστήσετε τις αγκινάρες αν σε κάποιους δεν αρέσουν μπορείτε να βάλετε κομματάκια τυρί κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα ή ακόμα και κασέρι. Η επιλογή δική σας.

Η συνταγή δική σας.

Κοτοπιτάκια της Έφης

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

2 φιλέτα κοτόπουλου ψημένα, κομμένα σε κομμάτια

5 αγκινάρες φρέσκες ή κατεψυγμένες βρασμένες ή κονσέρβας, κομμένες σε κομμάτια

1 σφηνάκι ούζο ή λευκό κρασί

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

3 κ.σ. άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. μάραθο φρέσκο, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

2 πρέζες κύμινο ή κουρκουμά

3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Αλάτι

Για το άλειμμα

1 κρόκο αυγού

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια, το κοτόπουλο και σβήνουμε με ούζο.

Προσθέτουμε όλα τα αρωματικά, τις αγκινάρες, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι, το κύμινο ή τον κουρκουμά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Η γέμιση είναι έτοιμη.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας σε ορθογώνιες λωρίδες και παίρνουμε δύο φύλλα τα λαδώνουμε ελαφρά και στη μέση βάζουμε μια κουταλιά γέμιση.

Τα τυλίγουμε και κλείνουμε τα φύλλα με λίγο ελαιόλαδο.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κοτοπιτάκια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-35 λεπτά μέχρι να δούμε το φύλλο να έχει ροδοψηθεί.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και στη μέση βάζουμε και δυό καρδιές αγκινάρας για extra γεύση.