Mπουγατσάκια ρολό – Απολαυστικές μπουκίτσες…

Αυτά τα μπουγατσάκια της Έφης, ένας πειρασμός, γιατί είναι πανεύκολα και πολύ νόστιμα. Η συνταγή είναι σαράντα ετών … Η Έφη είχε αυτή την συνταγή από τη μαμά της και πάντα θα θυμάμαι τα απογεύματα στη Μύκονο που μας έφτιαχνε στα γρήγορα τα μπουγατσάκια για την απογευματινή ραστώνη, δίπλα σε πλούσιες κούπες γαλλικό καφέ με άρωμα φουντούκι που της αρέσει.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πολύ εύκολη συνταγή που εσείς την κάνετε όσο πιο πλούσια θέλετε. Τα μπουγατσάκια μπορείτε να τα κάνετε και τρίγωνα ή ακόμα μικρά ή μεγαλύτερα ρολά σαν αυτά της Έφης.

Το γάλα καλύτερα είναι να είναι φρέσκο για να δέσει καλύτερα η κρέμα. Επίσης θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και ξύσμα πορτοκαλιού αν μας αρέσει καλύτερα, όπως κάνω εγώ και πασπαλίζω τα μπουγατσάκια μόνον με κανέλα, επειδή δεν αγαπώ πολύ τη ζάχαρη.

Η συνταγή δική σας και ξέρω ότι θα την υιοθετήσετε αμέσως.

Mπουγατσάκια ρολό 3

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας

6 φλιτζάνια γάλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

¾ του φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό

3 φρέσκα αυγά

2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος

Ξύσμα από 2 φρέσκα λεμόνια

Για το πασπάλισμα

Ζάχαρη άχνη

Κανέλα

Mπουγατσάκια ρολό 2

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 4 ½ φλιτζάνια από το γάλα και το αφήνουμε να ζεσταθεί ρίχνοντας και τα 2/3 από τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να διαλυθεί.

Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και ανακατεύουμε και πάλι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1/3 του γάλακτος, που απέμεινε και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας καλά.

Μέσα στο ζεστό μείγμα της κατσαρόλα προσθέτουμε και το μείγμα του σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να πήξει.

Στη συνέχεια αφού πήξει και βγάλει φουσκάλες, αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά.

Μόλις χλιάνει η κρέμα ρίχνουμε και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε αργά, μέχρι να ομογενοποιηθούν στο μείγμα.

Απλώνουμε στον πάγκο τα φύλλα και τα κόβουμε σε λωρίδες ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να δώσουμε στα μπουγατσάκια.

Βουτυρώνουμε τα δύο φύλλα. που είναι σε λωρίδα με πινέλο και στη μέση βάζουμε 1 μεγάλη κουταλιά από την κρέμα ή και περισσότερο.

Ρολλάρουμε τα φύλλα κλείνοντας δεξιά και αριστερά για να μην φύγει η κρέμα.

Βουτυρώνουμε το ταψί.

Αραδιάζουμε τα ρολλά σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο τα μπουγατσάκια τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο χωρίς να τα σκεπάσουμε για να μείνει το φύλλο τραγανό και ροδοψημένο.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη με μπόλικη κανέλα και πασπαλίζουμε τα μπουγατσάκια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Σάββατο 29-05-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 29 Μαΐου 2021