Βάψετε τα αυγά σας με φυσικό οικολογικό τρόπο – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη Κατσάνη

Πριν από μερικά χρόνια χρησιμοποιούσαν φυτά, πετρώματα και κοχύλια για να δώσουν χρώματα στα υφάσματα και σε κάθε αντικείμενο χρήσης κάτι που δυστυχώς έχει ξεχαστεί και έχει αντικατασταθεί από χημικά συστατικά χρωματισμού.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη Κατσάνη

Μια και πλησιάζει το Πάσχα θα σας πούμε πως να βάψετε τα αυγά σας με φυσικό οικολογικό τρόπο, εύκολο και φτηνό τρόπο όπως έβαφαν τα αυγά τους τα παλιά χρόνια οι γιαγιάδες μας σε αποχρώσεις πορτοκαλί, κόκκινο και βαθύ σκούρο κόκκινο.

  • Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα ένα φλιτζανάκι ξύδι, πολλές εξωτερικές φλούδες από 10 μεγάλα κρεμμύδια, τόσες όσες θα σκεπάσουν τον πάτο της κατσαρόλας.

Βάζουμε μια στρώση αυγά και τα σκεπάζουμε πάλι με κρεμμυδόφλουδα.

Συμπληρώνουμε τόσο νερό όσο να καλύπτει τα αυγά. Τα κρεμμύδια θα πέσουν με το βρασμό και θα αγκαλιάσουν τα αυγά.

Ανάβουμε μέτρια φωτιά στην κουζίνα μας και βράζουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να σφίξουν τα αυγά.

Τα 20-30 λεπτά θα έχουμε κόκκινα αυγά, σε επιπλέον 10-20 λεπτά  θα έχουμε σκούρα κόκκινα αυγά.

Τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν.

Τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.

  • Για πορτοκαλί χρώμα, απλώς βάζουμε λιγότερες φλούδες από κρεμμύδια στο νερό μας.
  • Για ανοιχτό μπλε χρώμα, βράζουμε με τον ίδιο τρόπο τα αυγά, βάζοντας στην κατσαρόλα κόκκινο λάχανο.
  • Για καφέ ή χρυσό χρησιμοποιούμε μαύρο τσάι ή καφέ (προσοχή όμως στην κατανάλωση από παιδιά, γιατί αν περάσει στο ασπράδι περιέχει καφεΐνη και τεΐνη)
  • Για πράσινο χρώμα χρησιμοποιούμε φύλλα τσουκνίδας.

Μην ξεχάσετε το ξύδι κάνει τα χρώματα πιο έντονα, ενώ η μαγειρική σόδα τα δυναμώνει.