Πως θα αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα των εντόμων φυσικά – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Με αφορμή την έλευση της Άνοιξης θα ασχοληθούμε με πολλά θέματα. Ένα από αυτά είναι η παρουσία των εντόμων ιδιαίτερα των κουνουπιών που γίνεται πιο έντονη αυτή την εποχή.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα κουνούπια, δυστυχώς είναι τα πιο ενοχλητικά και τα πιο συνηθισμένα μέσα στις πόλεις. Οι μέλισσες οι σφήγκες και άλλα έντομα, μπορεί να τσιμπήσουν τον άνθρωπο αλλά θα το κάνουν μόνο για να αμυνθούν σε σχέση με τα κουνούπια που τσιμπούν για να τραφούν με το αίμα μας.

Μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο από τα τσιμπήματα τους, με φυσικό τρόπο.

Γνωρίζουμε την μολόχα
Η μολόχα είναι πολύ συνηθισμένη σε όλη την Ελλάδα, δεν φυτρώνει σχεδόν ποτέ μόνη της αλλά δίπλα στην τσουκνίδα. Σύμφωνα με τους βοτανολόγους, αν κάποιος τρίψει το δέρμα του με φύλλα μολόχας, θα ανακουφιστεί από τσιμπήματα της τσουκνίδας που προκαλούν κνησμό, εντόμων αλλά και ερπετών. Είναι γνωστή ως φάρμακο από το 700 π.Χ., Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν την ιαματική της δράση.

Ο πράσινος μαϊντανός

Δεν είναι μόνο γνωστός στην ελληνική κουζίνα, έχει πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες ως μαλακτικό, τα φύλλα του αν τοποθετηθούν σε τσιμπήματα εντόμων δρουν  ιαματικά.

 Ναι κρεμμύδι και ας μυρίζει έντονα
Φυσικά ενοχλεί η έντονη μυρωδιά του, αλλά είναι θαυματουργό ίαμα.

Η δερματική εφαρμογή του κρεμμυδιού στο τσίμπημα της σφήκας μόλις αφαιρεθεί το κεντρί της ανακουφίζει σημαντικά γιατί περιέχει φθόριο, ιώδιο, βιταμίνη C, βιταμίνες Α και Β, σάκχαρα, φωσφορικό οξύ, κιτρικό ασβέστιο και πυρίτιο.

Το φουσκωτό λάχανο
Και όμως εκτός από σαλάτα και λαχανοντολμάδες τα λάχανα ωμά ή ζεματισμένα γίνονται θαυμάσιες κομπρέσες ή κατάπλασμα, τα οποία θεραπεύουν τα τσιμπήματα των εντόμων, γιατί τα φύλλα του περιέχουν βιταμίνες Α, Β και C, θείο, αρσενικό, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ασβέστιο και μαγγάνιο.

Βάλσαμο το θεραπευτικό
Έχει ταυτιστεί με την επούλωση πληγών και την ηρεμία του πόνου και όχι τυχαία γιατί έχει αναπλαστικές ιδιότητες. Ανακουφιστικά και ηρεμιστικά δρουν ως καταπλάσματα που έχουν φτιαχτεί από κοπανισμένα φύλλα βάλσαμου όταν τοποθετούνται επάνω σε τσιμπήματα, σε εγκαύματα ή εκδορές.

Η ευωδιαστή λεβάντα
Κατά την αρχαιότητα, η λεβάντα χρησιμοποιείτο για εντριβές σε ασθενείς με δερματικές παθήσεις.
Σήμερα το έλαιο της λεβάντας είναι ένα από τα καλύτερα γιατρικά της φύσης για τα τσιμπήματα και τα εγκαύματα με αντιμικροβιακή δράση και επουλώνει τις πληγές. Περιέχει ρητίνη, τανίνη και μια υδροκουμαρίνη, την ερνιαρίνη, η οποία έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

 

Προηγούμενο άρθροΈνα παιχνίδι νου και φαντασίας για γονείς και παιδιά. – Γράφει ο Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος Γιάννης Ξηντάρας
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Σεμιφρέντο με καραμελωμένο γάλα – από τον chef Βαγγέλη Δρίσκα – βίντεο