Φυσικά αντιβιοτικά, ιδιότητες και χρήσεις – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Οι θεραπείες των ασθενειών που παρουσιάστηκαν από τον 20ο αιώνα και μετά θεραπεύονται με αντιβιοτικά που χαρακτηρίζονται σαν υπερφάρμακα, λαμβάνονται μόνο κατόπιν σύστασης γιατρού και είναι ιδιαίτερα ευεργετικά.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Συχνά όμως γίνεται κατάχρηση, με αποτέλεσμα ένας εθισμένος σε αυτά οργανισμός να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί την δύναμή τους και να γίνεται αδύναμος με αποτέλεσμα στη δημιουργία ανθεκτικότερων μικροβίων.

Έτσι κάθε φαρμακευτικό αντιβιοτικό επιτίθεται χωρίς να ξεχωρίζει τα κακά από τα φιλικά για τον οργανισμό βακτήρια  με αποτέλεσμα να τον κάνει πιο ευάλωτο σε άλλες λοιμώξεις.

Η φύση όμως έχει προβλέψει και έχει τα δικά της φυσικά αντιβιοτικά, που είναι γνωστά από τους αρχαίους χρόνους στην Ελλάδα, στην Αίγυπτο αλλά και στις Αραβικές χώρες, πολλά από αυτά είναι κοινά μεταξύ τους, ενώ υπάρχουν άλλα πολύ ιδιαίτερα ανά περιοχή.

Σας περιγράφουμε ονόματα και ιδιότητες κάποιων πολύ βασικών φυσικών αντιβιοτικών:

Η Ελιά
Η Ελιά περιέχει στα φύλα της την ελαιοευρωπεΐνη που εμποδίζει την ανάπτυξη πολλών ειδών βακτηριδίων, ιών, μυκήτων και άλλων μολυσματικών παραγόντων του ανθρώπινου οργανισμού.

Το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς στοχεύει και καταστρέφει μόνο βλαβερά βακτήρια ενώ δίνει χρόνο στο ανοσοποιητικό σύστημα να ανακάμψει.

Ενδείκνυται σε περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος, γρίπης, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας, ιγμορίτιδας, ωτίτιδας, επιχείλιου έρπητα, λοιμώξεων των αφτιών και των ματιών.

 Το Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει βιταμίνη C και αλισίνη στην οποία οφείλεται η έντονη μυρωδιά του, είναι ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας κατά παθογόνων μικροοργανισμών, ακόμη και μικροβίων που είναι ανθεκτικά  στα αντιβιοτικά.

Ο Ευκάλυπτος 

Το αιθέριο έλαιό του είναι ένα πολύ ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό που διευκολύνει την αναπνοή σε κρυολογήματα και ιγμορίτιδες, καταπραΰνει τις βρογχίτιδες με εισπνοές ενώ δρα και ως αντιπυρετικό.

Η Πρόπολη
Συλλέγεται από τις μέλισσες – εργάτριες, από τα μπουμπούκια και τον φλοιό ορισμένων δέντρων. Οι ιδιότητες της είναι αντισηπτικές, αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητικές και αντιιικές.

Η Μαστίχα
Από τι αποτελείται το δάκρυ της μαστίχας Χίου και είναι ευεργετική δεν γνωρίζουμε όμως μέσα στη ρητίνη αυτή υπάρχουν περισσότερα από 80 ευεργετικά συστατικά.
Έχει αντιμικροβιακή δράση, ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ελικοβακτηρίου του πυλωρού.

Η Εχινάκεια
Είναι από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά που μας χάρισε η φύση, γνωστή για τη διέγερση των αμυντικών μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έχει ισχυρές αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλει στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος βοηθά το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα ενώ καταπολεμά τον σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.

Οι εναλλακτικές θεραπείες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν σε σχέση με τις συμβατικές, είναι συμπληρωματικές και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή που μας δίνει ο γιατρός τον οποίο πρέπει να επισκεφθούμε άμεσα όταν αντιμετωπίζουμε έντονα συμπτώματα που δεν υποχωρούν.

Προηγούμενο άρθροΤο βακτήριο Escherichia coli χτυπά της ΗΠΑ. – Της Ειρήνης Αιμονιώτη.
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Δροσερή κρέμα μαστίχας – Επίγευση με άρωμα μαστίχας και πιπεριού