Φτιάξτε μια χρήσιμη αλοιφή με ελαιόλαδο, σπαθόλαδο και ζαμπούκο για καψίματα, εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, φαγούρα κ.α.

Φτιάξτε μια χρήσιμη αλοιφή με ελαιόλαδο, σπαθόλαδο και ζαμπούκο

Φτιάξτε μια χρήσιμη αλοιφή με ελαιόλαδο, σπαθόλαδο και ζαμπούκο για καψίματα, εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, φαγούρα κ.α.

Φωτεινή Κασσαβέτη
Γράφει η Φωτεινή Κασσαβέτη

Σήμερα θα σας δώσω οδηγίες για να παρασκευάσετε μια πολύ καλή και χρήσιμη αλοιφή για όλη την οικογένεια. Είναι εύκολα υλοποιήσιμη και έχει καλή ανθεκτικότητα στον χρόνο.

Η αλοιφή είναι χρήσιμη για καψίματα, εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, φαγούρα, μόλυνση, τραύματα εσωτερικά και εξωτερικά, ανοίγματα από κατάκλιση, στραμπουλήγματα, έκζεμα, έρπης.

 

Ζαμπούκο
Ζαμπούκο φυτό

Η ΦΟΡΜΟΥΛΑ

 ΥΛΙΚΑ

1. Ελαιόλαδο:  ½ λίτρο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

2. Μαστίχα Χίου: 70 γραμμάρια μαστίχα Χίου σε σκόνη

3. Αγνό κερί μέλισσας:  70 γραμμάρια κερί μέλισσας

4. Ζαμπούκος: 1-2 πρέζες πράσινες φλούδες από κλαδιά ζαμπούκου

5. Σπαθόλαδο: 40 γραμμάρια σπαθόλαδο

σπαθέλαιο
Προετοιμασία σπαθέλαιου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το λάδι με την μαστίχα μέχρι να διαλυθεί καλά, μέσα σε ανοξείδωτη κατσαρόλα. Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και βάζουμε το κερί. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφού ζεσταθεί καλά χωρίς να βράσει ρίχνουμε τις εσωτερικές (πράσινες φλούδες) γυρισμένες προς τα κάτω. Βγάζουν έναν άσπρο αφρό. Σβήνουμε το μάτι και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Πρίν αρχίσει να στερεοποιείται το στραγγίζουμε σε γυάλινο βάζ0 (750 ml)  με ένα τούλι. Κλείνουμε καλά και το διατηρούμε σε ντουλάπι χωρίς φως και υγρασία.

ΧΡΗΣΕΙΣ ΑΛΟΙΦΗΣ

Καψίματα, εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων, φαγούρα, μόλυνση, τραύματα εσωτερικά και εξωτερικά, ανοίγματα από κατάκλιση, στραμπουλήγματα, έκζεμα, έρπης.

Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Φάρσα η απειλή για βόμβα σε αεροσκάφος στα Χανιά
Επόμενο άρθροΚτηνοτροφικά: Ελάχιστη η παρουσία των γυναικών στα τυροκομεία διεθνώς