Πώς να προστατεύσετε τα δερμάτινα παπούτσια σας – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τα δερμάτινα παπούτσια είναι σαφώς καλύτερα από τα συνθετικά, τις δερματίνες και τα υφασμάτινα, όμως τώρα τον χειμώνα χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση αφού βρέχονται, λασπώνονται αλλά και ταλαιπωρούνται περισσότερο από κάθε άλλη εποχή!

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Σας έπιασε βροχή και τα ωραία σας μποτάκια έγιναν μούσκεμα, για να τα στεγνώσετε τα βάλατε κοντά στο καλοριφέρ και το αποτέλεσμα ήταν να γίνουν ξερά και αφυδατωμένα , ή τα λασπώσατε στο πάρκο που πήγατε βόλτα το σκυλάκι σας και ξεράθηκε η λάσπη επάνω τους;

Μην πανικοβάλλεστε, υπάρχει τρόπος οικολογικός να τα καθαρίσετε και να τα συντηρήσετε έτσι ώστε να τα ευχαριστηθείτε εφέτος αλλά και άλλες χρονιές.

Η περιποίηση, η συντήρηση το βάψιμο, και το γυάλισμα των παπουτσιών δεν προσφέρει στα παπούτσια μόνο μια λαμπερή εμφάνιση, αλλά τα διατηρεί σε καλή κατάσταση, προσθέτοντάς τους διάρκεια και αντοχή αφού ενυδατώνουν το δέρμα τους που χωρίς αυτά ξηραίνεται, τσακίζει και καταστρέφεται.

 Λοιπόν, για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αν χρησιμοποιούνται και φθείρονται κάτω από κανονικές συνθήκες τα καλά δερμάτινα παπούτσια πρέπει να τα γυαλίζετε μια φορά το μήνα, αλλά καθαρίστε τα όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

Στο εμπόριο υπάρχουν βαφές παπουτσιών και συντηρητικά του δέρματός τους που τα συστήνουν από τα εργοστάσια κατασκευής τους.

Υπάρχουν όμως και οι οικολογικοί τρόποι για να κάνε τα ταλαιπωρημένα παπούτσια σας αστραφτερά όπως την ημέρα που τα αγοράσατε:

  • Ξέρατε πως η μπανανόφλουδα περιέχει φυσικά έλαια και κάλιο που δρουν ακριβώς όπως το βερνίκι; Τρίψτε λοιπόν τα ανοιχτόχρωμα παπούτσια σας με μια μπανανόφλουδα όπου είναι λερωμένα, σκουπίστε με ένα πανάκι και θα τα δείτε να γυαλίζουν
  • Με λίγο οινόπνευμα τοπικά με μια μπατονέτα καθαρίστε με μεγάλη προσοχή την λερωμένη επιφάνεια στα σκούρα σας παπούτσια, τρίψτε απαλά, στεγνώστε με στεγνό πανάκι
  • Βάλτε τα παπούτσια σας σε καλαπόδια παπουτσιών για να διατηρήσουν τη μορφή και το σχήμα τους
  • Με ένα μαλακό βαμβακερό ύφασμα σκουπίστε τις σκόνες στα παπούτσια σας
  • Αφαιρέστε τα κορδόνια από τα παπούτσια πριν το καθάρισμα ή το γυάλισμα
  • Βάλτε μίγμα από νερό και οινόπνευμα σ’ ένα μπολ και με τη βοήθεια ενός σφουγγαριού επαλείψτε το εσωτερικό του δέρματος. Αφήστε να στεγνώσει μόνο του στον αέρα, με αυτό τον τρόπο σκοτώνετε τους μύκητες εσωτερικά!
  • Αν τα παπούτσια σας μυρίζουν ρίξτε στο εσωτερικό τους μαγειρική σόδα και αφήστε να δράσει όλο τη νύχτα, το πρωί, τινάξτε τα παπούτσια.
  • Αλλάζετε συχνά τους πάτους στα παπούτσια σας

Τα καλά δερμάτινα υποδήματα είναι ακριβά και για να τα αγοράσετε πρέπει να επιλέξετε με προσοχή να είναι αναπαυτικά, ζεστά και ξεκούραστα για τα πόδια σας και φυσικά αξίζει να τα συντηρήσετε!

Μην ξεχνάτε όμως υπάρχει σε κάθε γειτονιά ένας γιατρός για τα παπούτσια σας, ο Τσαγκάρης που είναι ο καλύτερος σύμβουλος, επισκευαστής αλλά και συντηρητής των όμορφων υποδημάτων σας!

Προηγούμενο άρθροΚρίσεις Αστυνομικών Διευθυντών Ελληνικής Αστυνομίας – Αποστρατεύεται ο Αστυνομικός Δ/ντής Βέροιας κ. Τουλίκας Γ.
Επόμενο άρθροΒέροια: Στο πλευρό των αγροτών, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα τους ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης