Περιποίηση με έλαιο καρύδας για ομορφιά και υγεία – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη Κατσάνη

Η καρύδα ένα μπορεί να είναι νόστιμη και να χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική αλλά το έλαιο καρύδας είναι απαραίτητο για την ομορφιά σας.

Η καρύδα συναντάται στους τροπικούς  και είναι γνωστή για τη χρήση που έχουν τα μέρη της, αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών ανθρώπων.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη Κατσάνη

Διαφέρει από οποιαδήποτε άλλο φρούτο, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα από ένα διαυγές υγρό και όταν είναι άγουρη είναι γνωστή ως “tender-nuts” ή “jelly-nuts”.

 Όταν ωριμάσει, εξακολουθεί να περιέχει υγρό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σπόρος ή υποβάλλεται σε επεξεργασία για να δώσει έλαιο από τον πυρήνα της, κάρβουνο από το σκληρό κέλυφός της και ίνες κοκοφοίνικα από το φλοιό της.

Το έλαιο καρύδας είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Ε και σίδηρο ενώ περιέχει λαυρικό οξύ.

Το έλαιο καρύδας έχει την την ικανότητά του να μειώνει τις βλαβερές επιδράσεις νόσων όπως ο διαβήτης χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση του μεταβολισμού και  την ρύθμιση των επιπέδων χοληστερίνης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους για την περιποίησης του σώματος, των μαλλιών, της επιδερμίδας σας.

Το έλαιο καρύδας φροντίζει τα μαλλιά να είναι μακριά, πυκνά και λαμπερά, το βρίσκετε σε σαμπουάν και θεραπείες μαλλιών που περιέχουν το έλαιο καρύδας ως βασικό συστατικό τους.

Για να κάνετε μόνη σας σας εφαρμογή αγοράστε έλαιο καρύδας από το φαρμακείο ή είδη υγιεινής διατροφής. Το ζεστάνετε και το απλώστε στα μαλλιά σας, φορέστε ένα σκουφάκι μπάνιου. Αφήστε το να δράσει για μερικές και ξεπλύνετε τα μαλλιά σας.

Διατροφικά στοιχεία

Καρύδα

Ποσότητα ανά  100 g

Θερμίδες (kcal) 354

Λιπίδιο 33 g

Χοληστερόλη 0 mg

Νάτριο 20 mg

Κάλιο 356 mg

Υδατάνθρακες 15 g

Φυτικές ίνες 9 g

Ζάχαρη 6 g

Πρωτεΐνη 3,3 g

Βιταμίνη A          0 IU

Βιταμίνη C          3,3 mg

Ασβέστιο             14 mg

Σίδηρος                2,4 mg

Βιταμίνη D          0 IU

Βιταμίνη B6        0,1 mg

Βιταμίνη B12      0 µg

Μαγνήσιο           32 mg

Το έλαιο καρύδας βοηθάει  το δέρμα να είναι καθαρό και υγειές και το βρίσκουμε σε κρέμες πεοσώπου και σώματος, για δόντια λαμπερά τα βρίσκουμε σε οδοντόκρεμες, επίσεις σε αφρόλουτρα για την περιποίηση σώματος.