Καστορέλαιο ή ρετσινόλαδο, το ευεργετικό – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Θα έλεγε κανείς ακούγοντας το όνομα, πως το Καστορέλαιο είναι ζωικό λίπος κλεμμένο από τον συμπαθέστατο Κάστορα θυμίζοντας την αγριότητα των ανθρώπων, αλλά δεν είναι έτσι, το όνομα είναι παραπλανητικό, περισσότερο έχει σχέση με τα αποτελέσματα και τις ιδιότητες του Καστορέλαιου και όχι με την προέλευση του.

Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το γνωστότερο όνομα για τους Έλληνες είναι το ρετσινόλαδο ένα είδος φυτικού ελαίου που παράγεται από το τροπικό φυτό Ρίκινος ο κοινός. Το χρώμα του είναι υποκίτρινο και δεν έχει μυρωδιά.

Κατά την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν για να καταπραΰνουν διάφορες δερματικές παθήσεις, σήμερα χρησιμοποιείται σαν εξαιρετικό τονωτικό σε καλλυντικά και κρέμες για την τριχοφυΐα και σε προϊόντα για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης του δέρματος.

Αναφορές κάνει ο Ηρόδοτος πως κατά το ταξίδι του στην Αίγυπτο, συνάντησε τη χρήση του από τους Αιγύπτιους ως λάδι φωτισμού και εντριβής. Σε αιγυπτιακούς τάφους βρέθηκαν σπόροι του φυτού, αξιολογείται η ηλικία τους  4.000 ετών. Οι Ινδοί το χρησιμοποιούν από το 2.000 π.Χ., ενώ στην Ελλάδα εμφανίζεται τον 4ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική ως καθαρτικό και ως μέσο πρόκλησης τοκετού αλλά και για δερματικές παθήσεις.

Το ρικινελαϊκό οξύ που περιέχει είναι ένας πολύ αποτελεσματικός φυσικός  παράγοντας που καταπολεμά τα βακτήρια και τους μύκητες. Απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα και έχει άμεσα αποτελέσματα γιατί είναι αραιό σαν έλαιο, διαπερνά την κεράτινη στοιβάδα, το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας που αποτελείται από νεκρά κύτταρα και το οποίο προστατεύει τους ιστούς από μολύνσεις αλλά και από την αφυδάτωση.

Έχει περιεκτικότητα μέχρι και 95% στο κύριο συστατικό του το Κικινελαϊκό οξύ που διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και αναλγητική δράση, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε Omega-9 λιπαρά οξέα.

Το Καστορέλαιο είναι ένα πρώτης τάξης προϊόν ενυδάτωσης, θεωρείται ιδανικό έλαιο για τον βαθύ καθαρισμό και την περιποίηση της επιδερμίδας, κατάλληλο σε περιπτώσεις ακμής και εκζεμάτων και στον καθαρισμό του σμήγματος.

Η ιδιότητά του να χαρίζει μεγάλη στιλπνότητα και να προσδίδει πλούσια γυαλάδα και λάμψη στα μαλλιά «σαν το πυκνό και γυαλιστερό τρίχωμα του κάστορα» είναι πιθανόν η απόδοση του ονόματος του.

Αρκεί μόνο μια ελάχιστη ποσότητα στις άκρες των μαλλιών με ένα απαλό βούρτσισμα ή μασάζ και θα δείτε την διαφορά.

Αν τα μαλλιά σας έχουν αραιώσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καστορέλαιο ως θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με μια απλή επάλειψη.

Συνδυάζεται εύκολα με άλλα φυσικά υλικά όπως αμυγδαλέλαιο, ελαιόλαδο, δαφνέλαιο, χυμό λεμονιού για  τη θεραπεία της ξηρής άκρης της τρίχας.

Έχει την ιδιότητα να περιορίζει τις κρεατοελιές σαν ευπάθεια του δέρματος απλά με τοποθέτηση και επάλειψη ενός μίγματος από ίσα μέρη καστορέλαιου και σόδας δύο φορές την ημέρα.

Μπορείτε να εφαρμόσετε το καστορέλαιο στις βλεφαρίδες σας, είναι εκπληκτικό πόσο τις δυναμώνει, τις μεγαλώνει και τις προστατεύει από τη μάσκαρα που χρησιμοποιείτε.

Βάλτε μια σταγόνα καστορέλαιο στα σκασμένα  χείλη, θα δείτε  μια φυσική λάμψη και αποκατάσταση της αφυδάτωσης.

Σε κάθε περίπτωση δερματοπάθειας, ή πάθησης του τριχωτού της κεφαλής, επισκεφτείτε τον Ιατρό Δερματολόγο, τα φυτικά σκευάσματα είναι ενισχυτικά, αλλά η συμβουλή του είναι εκείνη που θα σας κατευθύνει για την όποια θεραπεία!