Η Εύβοια είναι τόπος αγαπημένος. Έχω μελετήσει και γνωρίζω πια το νησί πέτρα πέτρα. Ομορφιά παρθένα, μοναδική φύση που όμως δοκιμάστηκε πολύ τελευταία. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Τα προϊόντα της θαυμαστά τα σύκα ΠΟΠ, οι ελιές, οι υπερτροφές γκότζι μπέρυ, αρώνια, τα μανιτάρια της, τα φρούτα, τα λαχανικά, η κτηνοτροφία της, το μέλι της, τα ολόφρεσκα ψάρια της και τα όστρακα είναι στοιχεία που διανθίζουν την κουζίνα της. Οι πίτες ονειρικές, οι γκόγκλιες, τα τυριά αστεράτα και η κουζίνα πολυπολιτισμική Σμυρνέικη, Πολίτικη, τοπική με πινελιές από την καταγωγή των ανθρώπων που την δημιουργούν.
Το ξενοδοχείο Lucy είναι από τα εμβληματικά ξενοδοχεία της Χαλκίδας, με θεά καταπληκτική στο κανάλι του Ευρίπου και το κατάλληλο σημείο για να παρακολουθήσετε το φαινόμενο της παλίρροιας σε όλη την εξέλιξή του.
Ο Μίλτος Χέλμης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, με έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές και έχω απολαύσει το πρωινό του, που έχει κάποιες αυθεντικές γεύσεις της Εύβοιας κάθε φορά.
Ο Σμυρνέικος χαλβάς πολύ μου άρεσε και ζήτησα από τον chef την συνταγή που ευχαρίστως μου την έδωσε και την μοιράζομαι μαζί σας.
Σμυρνέικος Χαλβάς
Από το ξενοδοχείο Lucy, Xαλκίδα
Υλικά
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό και ψιλό
1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
4 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
Για το φινίρισμα
Κουκουνάρια
Αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα
Κανέλα
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη ανακατεύοντας.
Σε άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και όταν κάψει ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
Το καβουρδίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει αυτό το ξανθό χρυσό χρώμα.
Περιχύνουμε με προσοχή, με το ζεστό γάλα και το ανακατεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει εντελώς τα υγρά του.
Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τα δύο είδη αμυγδάλων και ανακατεύουμε
Βάζουμε το χαλβά σε στρογγυλή φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.