Σοκολατόπιτα πανεύκολη – Ένας πειρασμός με βελούδινη υφή..

Η Γερμανία δεν φημίζεται τόσο για τα γλυκά της, όμως άλλαξα γνώμη όταν πήγα προσκεκλημένη της κολλητής μου φίλης Έφης, στο Dusseldorf  και βέβαια γυρίσαμε την μισή Γερμανία.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα σοκολατένια τους γλυκάκια ήταν μια έκπληξη όπως και οι τάρτες τους με φρούτα του δάσους που με κέρδισαν.

Η Έφη, μου έκανε την έκπληξη με μια σοκολατόπιτα που έφτιαξε σε χρόνο DT, όταν μετά από ένα δείπνο απίθανο μας έπιασε λιγούρα για σοκολάτα και βέβαια στις 10 το βράδυ όλα τα ζαχαροπλαστεία ήταν κλειστά.

Κανένα πρόβλημα, μου λέει η Έφη θα φτιάξω σοκολατόπιτα έχω τα υλικά. Και ναι όπως το ακούτε έφτιαξε μια πανεύκολη σοκολατόπιτα.

Στη σοκολατόπιτα μπορούμε να βάλουμε καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα ή ακόμα και φρούτα του δάσους ή ψιλοκομμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα αποξηραμένα για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη αξία στη γεύση της…

Από τότε έχω φτιάξει σοκολατόπιτα αρκετές φορές και πάντα με επιτυχία. Μοιράζομαι λοιπόν και τη συνταγή μαζί σας.

Σοκολατόπιτα πειρασμός

Από την Έφη Μαρκοζάνες, δεινή μαγείρισσα, Dusseldorf  Γερμανία

Υλικά

120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια

4 μεγάλα αυγά

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

110 γρ. μαργαρίνη

50 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο

20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού

120 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα

ξύσμα από μισό πορτοκαλί

Για το γλάσο σοκολάτας

80 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα

80 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

Για το πασπάλισμα του ταψιού

Λίγο βούτυρο

Σκόνη κακάου

Τρόπος παρασκευής

Σε μπεν μαρί βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει και προσθέτουμε τη μαργαρίνη ανακατεύοντας με το σύρμα τακτικά, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές ρευστό μείγμα.

 Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το κακάο και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και τα καρύδια, ανακατεύοντας και πάλι να πασπαλιστούν με το μείγμα.

Στον κάδο του μίξερ, που πρέπει να είναι καθαρός και εντελώς στεγνός, βάζουμε τα αυγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε δυνατά, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα, το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.

Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με κακάο και ρίχνουμε το μείγμα. Με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C  για 15 με 20 λεπτά.

Bγαζουμε την σοκολατόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε 5 λεπτά και την ξεφορμάρουμε από το ταψί.

Την ακουμπάμε σε σχάρα, για να κρυώσει ομοιόμορφα. Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.

Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και τη βάζουμε σε μπεν μαρί.

Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το γλάσο.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά αφήνουμε 3 λεπτά για να μην είναι καυτό και περιχύνουμε τη σοκολατόπιτα.

Βάζουμε και ένα καρύδι ή φουντούκι και κόβουμε σε κομμάτια.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.