Θάλασσα, το παγκόσμιο θαυματουργό στοιχείο της φύσης! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Θάλασσα, το μέρος που θα έλεγε κανείς πως ξεκίνησε η ύπαρξη όλων των ζωντανών οργανισμών που κολυμπούν, πετούν αλλά και περπατούν στην γη. Το μοναδικό αυτόνομο μέρος στον κόσμο όλο, που είναι τόσο απλό, τόσο όμορφο και φυσικό. Ο Ιούλιος Βερν είπε ότι « η θάλασσα είναι το παν»!

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Λατρεμένη, πολύτραγουδημένη η θάλασσα άλλοτε από την αγαπημένη Αλίκη Βουγιουκλάκη «Θάλασσά Πλατιά» από την ταινία “Μανταλένα”, με μουσική του  Μάνου Χατζιδάκη και στίχους Γιώργου Ρούσσου και άλλοτε μαγευτική μελωδία  «Θάλασσα»  του Σταμάτη Σπανουδάκη ή και παλιότερα το «Θαλασσάκι μου» Παραδοσιακό & Λαϊκό τραγούδι εξευμενιστικού χαρακτήρα προς τη θάλασσα με προέλευση από τη Νάξο Κυκλάδων, είναι πάντα το κύριο το μοναδικό στοιχείο της φύσης… η θάλασσα δίνει και παίρνει ζωή.

Είναι το μόνο στοιχείο της φύσης που αν και παγκόσμιο αφού αγκαλιάζει όλες τις ηπείρους και καλύπτει τα 7/10 της γήινης σφαίρας, είναι πανανθρώπινο και συγχρόνως έχει την μαγική ιδιότητα να είναι απολύτως προσωπικό μια και όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν πως η σχέση που αναπτύσσουν με την θάλασσα είναι μοναδική. Η ανάσα που περνά από πάνω της και χαϊδεύει την γη είναι αγνή και υγιεινή  και κάνει τον άνθρωπο να μην αισθάνεται ποτέ μόνος, γιατί κινείται και στροβιλίζεται ασταμάτητα.

Κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες ήταν δεμένοι με την θάλασσα, εκτίμησαν τα οφέλη για την υγεία και τα πλούσια μεταλλικά στοιχεία του θαλασσινού νερού.

Για τον Ιπποκράτη η θάλασσα και η φιλοσοφία ήταν σαν την ιατρική, έλεγε πως «Ανάμεσα στη φιλοσοφία και την ιατρική δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά», ενώ χρησιμοποιούσε το θαλασσινό νερό για ιατρικούς λόγους και  χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη θαλασσοθεραπεία για να περιγράψει τις θεραπευτικές επιδράσεις του θαλασσινού νερού.

Πολλά τα πλεονεκτήματα του θαλασσινού νερού για παράδειγμα το κολύμπι σε θαλασσινό νερό δυναμώνει τους μυς, σφίγγει το κορμί και βελτιώνει την φυσική κατάσταση του ανθρώπου ενώ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να προωθήσει τη συνολική ευημερία και να ενυδατώσει το δέρμα αλλά έτσι απλά μια βουτιά στη θάλασσα μπορεί να βελτιώσει ακόμα τη διάθεση σας.

Η απέραντη θάλασσα και το θαλασσινό νερό περιέχουν ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και ζωντανούς μικροοργανισμούς που μπορούν να παράγουν αντιβιοτική και αντιβακτηριακή δράση συμβάλλοντας στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το γλυκό νερό δεν απορροφάται γρήγορα από το σώμα και αργεί να στεγνώσει ενώ το θαλασσινό νερό περιέχει συστατικά που απορροφώνται εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα μας, ενώ κολυμπάμε.

Ο θαλασσινός αέρας που εισπναίουμε ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τη γιατρό Connie Hernandez και το κολύμπι σε θαλασσινό νερό ανοίγει τους πόρους στο δέρμα, ενώ επιτρέπεται η απορρόφηση των θαλάσσιων μετάλλων και η αποβολή των τοξινών που προκαλούν διάφορες ασθένειες.

Ο κύριος σκοπός της θαλασσοθεραπείας ή η θεραπεία με θαλασσινό νερό είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος ιδιαίτερα η κολύμβηση σε ζεστό θαλασσινό νερό βελτιώνει την κυκλοφορία αποκαθιστώντας βασικά μέταλλα που έχουν μειωθεί από το άγχος, την κακή διατροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Πρόσφατη  έρευνα έδειξε πως ο ήχος των κυμάτων επηρεάζει τον εγκέφαλο και μεταφέρει τον άνθρωπο σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης που μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του μυαλού και του σώματος, γι αυτό και οι Νησιώτες είναι πιο χαρούμενοι άνθρωποι από τους ανθρώπους που κατοικούν στο βουνό ή στην πόλη.

Το θαλασσινό νερό  ενεργοποιεί μηχανισμούς για την καταπολέμηση παθήσεων όπως το άσθμα, την αρθρίτιδα, τη βρογχίτιδα και φλεγμονώδεις νόσους, καθώς και κοινούς πόνους και χρησιμοποιείται ακόμα και ακατέργαστο για πλύσεις του ρινικού και στοματικού συστήματος.

Ο θαλασσινός αέρας φορτώνει με ενέργεια το κορμί γι αυτό με το τέλος των διακοπών μας έχουμε περισσότερη ενέργεια, ενώ συγχρόνως είμαστε περισσότερο χαλαροί.

Ερευνητές μας ενημερώνουν πως ότι το διάλυμα άλατος βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος και μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της φλεγμονής του δέρματος, όπως την ερυθρότητα και την τραχύτητα σε σύγκριση με το νερό της βρύσης.

Το καλοκαιρινό μπάνιο είναι ευεργετικό όπως προαναφέραμε, είναι πια συνήθεια και μέρος των διακοπών, το χειμερινό μπάνιο απελευθερώνει  οι λεγόμενες ενδορφίνες, που είναι η μορφίνη του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ενδορφίνες έχουν γενικά αναλγητικές ιδιότητες, που διαρκούν από 2 έως 4 ώρες.

Όμως το χειμερινό μπάνιο θέλει προσοχή για να έχει οφέλη ο κολυμβητής και πρέπει πριν την χειμερινή κολύμβηση να έχει προηγηθεί απαραιτήτως ιατρική εξέταση, καθώς και περιοδική ιατρική παρακολούθηση στη συνέχεια, ειδικά για άτομα προχωρημένης ηλικίας και ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες.