Πράσινο σαπούνι στο καθημερινό μας νοικοκυριό – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Θυμάστε όταν σαν παιδί πηγαίνατε ταξίδι στο χωριό και η γιαγιά είχε στο μπάνιο πράσινο σαπούνι  και με αυτό έπλενε τα ρούχα, όλα τα σκεύη του σπιτιού αλλά έκανε και μπάνιο όλη η οικογένεια;

Μαρια αλιμπερτι 2
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το Πράσινο σαπούνι είναι θαυματουργό, απόλυτα φυσικό και ασφαλές, φτιαγμένο από ελαιόλαδο, σε μορφή «πλάκας» ή νιφάδες, χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τις νοικοκυρές και έχει γίνει συνώνυμο της ελληνικής καθαριότητας.

Με το πράσινο σαπούνι μεγάλωσαν γενιές και γενιές, και αφού σήμερα αντικαταστάθηκε από υγρά σαπούνια, σαμπουάν και σκόνες απορρυπαντικά, βρίσκει θέση στο μοντέρνο νοικοκυριό μας και ακόμα και σήμερα θεωρείται το πιο ασφαλές σαπούνι για την προσωπική μας υγιεινή αλλά και για το καθημερινό μας νοικοκυριό.

πράσινο σαπούνι3Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πολλούς τρόπους:

 Αστράψτε το μπάνιο σας

Διαλύστε το σε ζεστό νερό για να καθαρίσετε, τρίβοντας με σφουγγάρι, τα είδη υγιεινής. Τέλος ξεβγάλετε.

πράσινο σαπούνι4Ζωντανέψτε τα γυάλινα σκεύη

Καθαρίστε τα διαφανή γυάλινα σκεύη σας με ένα μείγμα 600 ml νερού με διαλυμένη μια κουταλιά της σούπας σόδα και μια χούφτα πράσινο σαπούνι σε τριμμένο σε νιφάδες.

Χρησιμοποιήστε το στην κουζίνα  σας

Τρίψτε μια πλάκα σαπουνιού στον τρίφτη τυριού ή διαλύστε 1 φλιτζάνι νιφάδες πράσινου σαπουνιού σε 300 ml νερό και πλύνε τα πιάτα ή τις επιφάνειες της κουζίνας. Τέλος ξεβγάλτε.

πράσινο σαπούνι 61Καθαριστικό πατώματος

Σε μισό κουβά ζεστό νερό διαλύστε 2-3 κουταλιές τρίμμα πράσινου σαπουνιού και είναι έτοιμο για σφουγγάρισμα

Αφρός ξυρίσματος

Αν ξυρίζεστε παραδοσιακά κάνοντας αφρό με το πινέλο, προτιμήστε το πράσινο σαπούνι αφήνει το δέρμα χωρίς ερεθισμούς και κοκκινίλες.

Καθαριστικό ρούχων

Τρίψτε κάθε λεκέ που βρίσκεται στα ρούχα σας τοπικά αλλά και όλο το ρούχο  με πράσινο σαπούνι και θα εκπλαγείτε, αστράφτει τα λευκά και ζωντανεύει τα χρώματα των ρούχων.

πράσινο σαπούνι22Είναι εκπληκτικό Φυτοφάρμακο

Σε ένα σπρέι φτιάξτε ένα διάλυμα από νερό και 2-3 κουταλιές τρίμμα πράσινου σαπουνιού. Αρκεί να ψεκάστε δύο-τρεις φορές την εβδομάδα τα φυτά σας και η μελίγκρα εξαφανίζεται και τα φυτά αποκτούν μια απόλυτα υγιή όψη.

Λούστε τα μαλλιά σας

Λουστείτε, τρίψτε τα βρεγμένα σας μαλλιά με πράσινο  σαπούνι αν θέλετε να είναι τα μαλλιά σας δυνατά, η τρίχα υγιής και φυσικά να μην πέφτουν. Το μαγικό πράσινο σαπούνι βοηθά να μην ασπρίζουν τα μαλλιά.

Κάντε μπάνιο

Κάντε μπάνιο είναι το πιο αντισηπτικό σαπούνι που υπάρχει, θεραπεύει ακμή αλλά και ψωρίαση.

Το πράσινο σαπούνι είναι εύχρηστο σαν πλάκα σαπουνιού αλλά μπορείτε να το τρίψετε στον τρίφτη, φυλάξτε το σε στεγνό μπολ και χρησιμοποιήστε όση ποσότητα χρειάζεστε. Εναλλακτικά αν θέλετε αραιώστε 3 κουταλιές της σούπας σε καυτό νερό ½ του λίτρου και κρατήστε το σε σπρέι.

Προηγούμενο άρθροΜε την δική μου ματιά – Από την Πηγή Περσιάδου
Επόμενο άρθροΦως και μια νέα αρχή πίσω από τα έθιμα των Θεοφανείων – Παρούσες και πάλι οι μεταμφιέσεις στα δρώμενα της Β. Ελλάδας