Πώς να επιλέξουμε το αρωματικό κερί του χώρου μας – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Τις γιορτές συνηθίζουμε να στολίζουμε το σπίτι μας με κεριά αρωματικά που τα ανάβουμε για να φτιάξουμε μια πιο γιορτινή ατμόσφαιρα, ή σαν διακοσμητικά χώρου αλλά και για να καλύψουμε τις άσχημες μυρωδιές του χώρου που δημιουργούνται από το τσιγάρο, το μαγείρεμα ακόμα και από την χειμερινή κλεισούρα του σπιτιού λόγο κρύου.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Φυσικά τα αναμμένα κεριά είναι ένας βολικός σχετικά οικονομικός τρόπος για να προσθέσουμε ατμόσφαιρα, ηρεμία και γαλήνη σε ένα σπίτι ή το γραφείο ακόμα και κατά την διάρκεια όλου του χρόνου όχι μόνο στις γιορτές, αφού η φλόγα δημιουργεί μια φιλόξενη και ζεστή ατμόσφαιρα και από μόνη της είναι μια συντροφιά όπως και το τζάκι.

Όμως τι κεριά χρησιμοποιούμε; Ξέρουμε αν αυτό που αγοράσαμε είναι πραγματικό κερί με άρωμα που δεν είναι επιβλαβές για το αναπνευστικό μας; Μήπως πρέπει να προσέχουμε από πού και τι αγοράζουμε για να αναπνεύσουμε εμείς και οι αγαπημένοι μας στο σπίτι;

Για καθημερινή χρήση σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να επιλέξουμε άοσμα κεριά που θα τα προμηθευτούμε από κάποιο κηροπλαστείο ή εξειδικευμένο κατάστημα αρωμάτων και κεριών.

Μερικοί ερευνητές επισημαίνουν ότι τα άοσμα κεριά δημιουργούν λιγότερη αιθάλη από τα αρωματικά κεριά, να ξέρετε πως στην πάροδο του χρόνου μπορεί να συσσωρευθεί αιθάλη στους πνεύμονες και να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί πολύ κακή εσωτερική ρύπανση.

Καλύτερα είναι τα κεριά που είναι κατασκευασμένα από άοσμο κερί μέλισσας. Εάν είναι επιθυμητό ένα άρωμα στο δωμάτιο, σκεφτείτε να επενδύσετε σε ένα με οργανικά αιθέρια έλαια.

Τα αιθέρια έλαια παράγονται κυρίως από τα αρωματικά φυτά που έχουν  τα αιθέρια έλαια μέσα σε ειδικούς χώρους που βρίσκονται στα φύλλα τους, στο βλαστό τους, στα άνθη τους ή στο φλοιό τους, ακόμη και στις ρίζες τους.

Μερικά από αυτά βρίσκονται στα άνθη του γιασεμιού και του τριαντάφυλλου, στα φύλλα διαφόρων φυτών όπως το θυμάρι, η ρίγανη, το θρούμπι, η μέντα, το δίκταμο, η δάφνη, η μυρτιά, η λαδανιά, το φασκόμηλο, το βασιλικό, το δυόσμο και σε καρπούς όπως είναι το δαμάσκηνο, το μήλο, το σταφύλι, το πορτοκάλι κλπ.

Λόγω της πτητικότητας τους, τα αιθέρια έλαια έχουν χαρακτηριστικό άρωμα. Η αρωματοθεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας με τη χρήση αιθέριων ελαίων που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση από τις σωματικές και ψυχικές διαταραχές και στη βελτίωση του καθημερινού τρόπου ζωής μας, ενώ έχουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Ένας εύκολος και πιο φθηνός τρόπος να αρωματίσουμε τον χώρο μας εκτός από τα κεριά είναι οι συσκευές καύσης, στην περίπτωση αυτή το αιθέριο έλαιο βρίσκεται μέσα σε νερό και απλώνεται στην ατμόσφαιρα στην αέρια κατάστασή του.

Απαιτούμενη ποσότητα: Μέχρι 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο επιλογής μας σε λίγο νερό που θα βράσει με ένα μικρό άοσμο κεράκι αναμμένο και θα καλύψει ένα δωμάτιο 3×3 τ.μ.

Προηγούμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ 2 G: τα νέα πακέτα! – Γράφει ο Νίκος Κεραμίδας
Επόμενο άρθροΣυνελήφθη μέλος εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών