Πόδια που μυρίζουν σε κλειστά παπούτσια, πάρτε μέτρα! Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ο άνθρωπος πριν από 1.600.000 έως 400.000 χρόνια, αναγκάστηκε να περπατήσει όρθιος στα δυο του πόδια εξ αιτίας της υπερβολικής ζέστης σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε μία περιοχή της Κένυας, από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ, συγκεκριμένα, τα πρώτα ανθρωποειδή συνέχισαν να κινούνται στα τέσσερα άκρα για αρκετό χρόνο μετά τον διαχωρισμό τους από τους πιθήκους.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Αλιμπέρτη Μαρία – Κατσάνη

Κάπως έτσι οι πρόγονοι μας αναγκάστηκαν να σηκωθούν όρθιοι, ώστε να εκτίθεται μικρότερη επιφάνεια του σώματός τους στο καυτό έδαφος, από ό, τι αν θα περπατούσαν στα τέσσερα.

Το μυαλό  του «όρθιου Ανθρώπου», τον οδήγησε στην κατασκευή εργαλείων, μια κατεξοχήν ανθρώπινη ιδιότητα, αναζήτησε σπηλιές για σπίτια, έψησε την τροφή του, σκέπασε το κορμί του με το δέρμα ζώων και κάπως έτσι αργότερα σκαρφίστηκε τα πρώτα υποδήματα που θα προστάτευαν τα πόδια του από την θερμοκρασία και την μορφολογία του εδάφους.

Τα πόδια είναι τα βασικά άκρα που εκτός από το ότι μας… μεταφέρουν από το ένα μέρος στο άλλο επιτελούν μερικές πολύ πιο σημαντικές λειτουργίες του σώματος και έχουν τον τρόπο να μας παρέχουν πολλές σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας, όπως για παράδειγμα από το αν είμαστε αφυδατωμένοι, αν αντιμετωπίζουμε κάποιο κυκλοφορικό πρόβλημα ή πνευμονική νόσο, αλλά και αν τα παπούτσια μας δεν τους «αρέσουν» και τα περιορίζουν ή τα ταλαιπωρούν.

Ο ιδρώτας που παράγουν τα πόδια μας, μαρτυρά αν αναπτύσσονται βακτήρια, αυτά με τη σειρά τους κάνουν πάρτι μέσα στα κλειστά παπούτσια που δεν εξαερίζονται καλά, τρέφονται από το νεκρό δέρμα και αποβάλλουν αέρια παράγοντας τη γνωστή άσχημη μυρωδιά των ποδιών.

Αν φορούσαμε τα κλειστά παπούτσια με γυμνό πόδι και στο τέλος της ημέρας, οι πατούσες μας ανέδιδαν άρωμα λουλουδιών θα ήταν το ιδανικότερο σενάριο για μας, για τα πόδια μας αλλά και τους οικείους μας.

Μπορούμε να λάβουμε κάποια πρόληψη, ώστε να προλάβουμε τα βακτήρια και τους «μύκητες» πριν να αναπτυχθούν και να τα αντιμετωπίσουμε στην περίπτωση που ήδη υπάρχουν, αρκεί να αλλάξουμε ορισμένες συνήθειές μας.

  • Τα καινούργια παπούτσια φυσικά δεν έχουν μύκητες και πρέπει να φροντίσουμε να μην αποκτήσουν, γιατί μετά δεν θα μπορούμε να τους απομακρύνουμε εύκολα.
  • Πλένουμε τα πόδια μας κάθε μέρα με νερό και σαπούνι και τα στεγνώνουμε πολύ καλά πριν φορέσουμε τα παπούτσια.
  • Οι κάλτσες μας πρέπει να είναι πάντα καθαρές και στεγνές.
  • Αλλάζουμε παπούτσια κάθε μέρα και αν αυτό δεν είναι εφικτό βγάζουμε τα παπούτσια μας σε εξωτερικό χώρο για να αεριστούν και να στεγνώσουν. Ποτέ δεν τα κλείνουμε κατ’ ευθείαν στο σκοτεινό ντουλάπι.
  • Πλένουμε καλά με σαπούνι και νερό τις παντόφλες και πολύ συχνά μάλιστα.
  • Τα πάνινα και αθλητικά παπούτσια τα πλένουμε στο πλυντήριο ρούχων, συμπληρώνοντας μαζί με το απορρυπαντικό ένα ποτήρι του νερού ξίδι, τα βάζουμε να στεγνώσουν καλά στον ήλιο.
  • Τα δερμάτινα ή καστόρινα παπούτσια, τα καθαρίζουμε εσωτερικά με ένα πετσετάκι βρεγμένο με οινόπνευμα πολύ σχολαστικά. Στη συνέχεια επαναλαμβάνουμε με ξίδι, τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά πριν τα φορέσουμε.
  • Ένα ποδόλουτρο κάθε βράδυ με αλατόνερο και ξίδι για 5-10 λεπτά είναι μια αποτελεσματική λύση.
  • Βράζουμε ρίγανη που έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες και το αφέψημα που θα προκύψει να το ανακατεύουμε με αμυγδαλέλαιο ή απλό ελαιόλαδο, με αυτό αλείφουμε τα πόδια μας, ακολουθεί καλό στέγνωμα.
  • Αλλάζουμε συχνά τα σεντόνια ή το πάπλωμα του κρεβατιού μας.
  • Πριν φορέσουμε τα παπούτσια μπορούμε να βάλουμε λίγο ταλκ στο εσωτερικό τους ή μια μικρή ποσότητα στα πόδια μας.
  • Βάζουμε καλαπόδια από κέδρο στα παπούτσια μας για να τα συντηρήσουμε στην παπουτσοθήκη για καιρό ή χαρτί εφημερίδας που επίσης απορροφά την υγρασία.
  • Προσθέτουμε έξτρα πάτους και τους πλένουμε συχνά.
  • Ρίχνουμε μια κουταλιά μαγειρική σόδα μέσα σε κάθε παπούτσι κάθε βράδυ και την αφαιρούμε το πρωί.
  • Αποφεύγουμε τις συνθετικές κάλτσες, επιλέγουμε ένα υλικό που απορροφά την υγρασία κι αφήνει το πόδι να αναπνέει όπως το βαμβάκι.
  • Σε κάθε περίπτωση αλλάζουμε την διατροφή μας αποφεύγοντας τα αλλαντικά, τα καυτερά, τα πικάντικα φαγητά και το αλκοόλ.

Τέλος υπάρχουν ειδικοί Ποδολόγοι Ιατροί που μπορούν να μας βοηθήσουν περισσότερο και να μας δώσουν μια πιο δραστική φαρμακευτική αγωγή.

Προηγούμενο άρθροΟ φετινός Αύγουστος το ίδιο με τον Ιούλιο, ήταν ο πιο ζεστός μήνας από το 1980, σύμφωνα με τη NASA
Επόμενο άρθροΧιλιάδες Πόντιοι περικύκλωσαν τη Διεθνή Έκθεση και χόρεψαν ομάλ, διεκδικώντας μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες βίντεο – φωτο