Όχι φύκια και μεταξωτές κορδέλες αλλά… Φύκια! – Γράφει η Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Ο Ευριπίδης πριν από 25 αιώνες αναφερόταν στην θάλασσα λέγοντας πως θεραπεύει τις αρρώστιες των ανθρώπων, ενώ η θάλασσα λατρευόταν από όλους τους λαούς της γης για την ενέργειά της αλλά και το περιεχόμενό της.

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

Το θαλασσινό νερό είναι πλούσιο σε ανόργανα στοιχεία και σημαντικά ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για κάθε προεργασία του μεταβολισμού. Ποιος ωστόσο θα μπορούσε να φανταστεί πως ο θαλάσσιος βυθός κρύβει μέσα του πολύτιμους πόρους με μοναδικές ιδιότητες όπως τα φύκια που καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος της θάλασσας.

Τα φύκια συγκεντρώνουν όλες τις ιδιότητες της θάλασσας, για αυτό και σήμερα γίνεται μεγάλος λόγος για την σημασία τους ως θεραπευτικό μέσο στην αντιμετώπιση διάφορων διαταραχών του ανθρώπινου οργανισμού.

Περίπου 20.000 είδη φύκια έχουν καταγραφεί, και είναι γνωστά, ωστόσο, ελάχιστοι από εμάς γνωρίζουν τις εκπληκτικές φαρμακευτικές, διατροφικές και άλλες τους ιδιότητες, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζουν στο οικοσύστημα.

Υπάρχουν κάποια φύκια που τα χρησιμοποιούν για την ομορφιά, για δερματολογική φροντίδα, για την υγεία, την πνευματική διαύγεια και πάνω από όλα ενέργεια αφού κάνουν για καύση σε καυστήρες.

Μια νέα Ελληνική εταιρεία σκέφτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα φύκια σαν πρώτη ύλη και για να δημιουργήσει ανακυκλώσιμες επιφάνειες όπως ταπετσαρίες έπιπλα και φωτιστικά. Έτσι έχει ήδη κατοχυρώσει την πατέντα σε Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση βασιζόμενη σε μια ιδέα που την έκανε πράξη ένας 20 χρόνος φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ο Σταύρος Τσομπανίδης.

Τα φύκια της θάλασσας αν εφαρμοστούν σαν ενισχυτικό εδάφους, προστατεύουν τα φυτά από θερμοπληξίες και παγοπληξίες και ενισχύουν παράλληλα την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, είναι κατάλληλα για όλες τις καλλιέργειες και τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά. Περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, αλγινικό οξύ και μαννιτόλη, καθώς και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυττοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα.

Βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά ενώ διεγείρουν και προωθούν το φύτρωμα των σπόρων, συντελούν στην βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα ενώ βοηθούν στην αύξηση της καρπόδεσης και βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών.

Αυτό που μαθαίνουμε λοιπόν τα προϊόντα της θάλασσας έχουν πολλά να μας δώσουν και πως εκτός από την υγεία την ομορφιά και την διατροφή μας τα φύκια, κάνουν για τη λίπανση των καλλιεργειών, σαν μονωτικό υλικό για ταράτσες σπιτιών, σαν οικοδομικό υλικό σαν συστατικό για την κατασκευή μονωτικών τούβλων και άλλες χρήσεις.

Προηγούμενο άρθροΣυνταγή: Σπαγγέτι με κολοκυθάκια, γαρίδες και κρόκο Κοζάνης – Ο Έμβολος χορηγός – TV “KONTRA” – (βίντεο)
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας, κλοπή χρυσαφικών από οικία