Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και εμείς ετοιμαζόμαστε για την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το σαφάρι για την εύρεση της καλύτερης συνταγής κουραμπιέδων “καλά κρατεί”.
Εμείς σας δίνουμε την οικογενειακή μου συνταγή από το Ναύπλιο ηλικίας 100 ετών γιαυτό χρησιμοποιούν και λικέρ πορτοκαλιού ή ακόμα και ξύσμα.
Πιστεύω ότι θα σας ξετρελάνουν.
Κουραμπιέδες αμυγδάλου με λικέρ πορτοκάλι
Οικογενειακή συνταγή 100 ετών
Υλικά
Μισό κιλό βούτυρο πρόβειο και αγελαδινό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι
1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1 κιλό αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
2 φακελάκια μπέικιν
2 φλιτζάνια αμύγδαλο ολόκληρο
Ροδόνερο
Για το φινίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευής
Χτυπάμε το βούτυρο, που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου, με την ζάχαρη για μισή ώρα στο μίξερ μέχρι να «αφρατέψει».
Προσθέτουμε το γαρύφαλλο και το αγαπημένο μας λικέρ και ανακατεύουμε.
Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε με το χέρι μας πολύ δυνατά.
Σταυρώνουμε την ζύμη για να έχει επιτυχία… συνηθίζουν να το κάνουν σε πολλά μέρη και συνήθως το αποτέλεσμα τις δικαιώνει… Αρέσει πολύ στις Ναυπλιώτισες νοικοκυρές να μαγειρεύουν «συν Θεώ» δηλαδή με την βοήθειά Του.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας «σαν μισοφέγγαρο» ή και στρογγυλούς και τους αφήνουμε λίγο να «ξεκουραστούν».
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε κατά σειρά τους κουραμπιέδες μας εξασφαλίζοντας μια απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 35 λεπτά.
Τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Τους καταβρέχουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη που κοσκινίζουμε πάνω από τους κουραμπιέδες.
Τους σερβίρουμε σε στολισμένη πιατέλα και τους διατηρούμε σε μεταλλικό δοχείο ερμητικά κλειστό.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο λικέρ θέλουμε ή να το αντικαταστήσουμε με γλυκό κρασί.