Κουραμπιέδες αμυγδάλου με λικέρ πορτοκάλι – Ότι καλύτερο για τα Χριστούγεννα που έρχονται!

Κουραμπιέδες αμυγδάλου με λικέρ πορτοκάλι
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και εμείς ετοιμαζόμαστε για την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το σαφάρι για την εύρεση της καλύτερης συνταγής κουραμπιέδων “καλά κρατεί”.

Εμείς σας δίνουμε την οικογενειακή μου συνταγή από το Ναύπλιο ηλικίας 100 ετών γιαυτό χρησιμοποιούν και λικέρ πορτοκαλιού ή ακόμα και ξύσμα.

Πιστεύω ότι θα σας ξετρελάνουν.

Κουραμπιέδες αμυγδάλου με λικέρ πορτοκάλι 1 1

Κουραμπιέδες αμυγδάλου με λικέρ πορτοκάλι

Οικογενειακή συνταγή 100 ετών

Υλικά

Μισό κιλό βούτυρο πρόβειο και αγελαδινό

100 γρ. ζάχαρη άχνη

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι

1 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

1 κιλό αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο

2 φακελάκια μπέικιν

2 φλιτζάνια αμύγδαλο ολόκληρο

Ροδόνερο

Για το φινίρισμα

Ζάχαρη άχνη

Κουραμπιέδες αμυγδάλου με λικέρ πορτοκάλι 2 1

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε το βούτυρο, που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου, με την ζάχαρη για μισή ώρα στο μίξερ μέχρι να «αφρατέψει».

Προσθέτουμε το γαρύφαλλο και το αγαπημένο μας λικέρ  και ανακατεύουμε.

Μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε με το χέρι μας πολύ δυνατά.

Σταυρώνουμε την ζύμη για να έχει επιτυχία… συνηθίζουν να το κάνουν σε πολλά μέρη και συνήθως το αποτέλεσμα τις δικαιώνει… Αρέσει πολύ στις Ναυπλιώτισες νοικοκυρές να μαγειρεύουν «συν Θεώ» δηλαδή με την βοήθειά Του.

Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας «σαν μισοφέγγαρο»  ή και στρογγυλούς και τους αφήνουμε λίγο να «ξεκουραστούν».

Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε κατά σειρά τους κουραμπιέδες μας εξασφαλίζοντας μια απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 35 λεπτά.

Τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Τους καταβρέχουμε με ανθόνερο ή ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη που κοσκινίζουμε πάνω από τους κουραμπιέδες.

Τους σερβίρουμε σε στολισμένη πιατέλα και τους διατηρούμε σε μεταλλικό δοχείο ερμητικά κλειστό.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο λικέρ θέλουμε ή να το αντικαταστήσουμε με γλυκό κρασί.

Δείτε επίσης:

ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ: Καρυδένιοι κουραμπιέδες – Μυστική συνταγή 200 ετών!!!

2

 

Κουραμπιέδες γιορτινοί – Χιονάτοι και λαχταριστοί!

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΑντιπολίτευση με …φαντάσματα και δράκους – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος