Γίγαντες φούρνου – Giant beans baked in the oven

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γίγαντες φούρνου αγαπημένη γεύση συμβολική θα έλεγα της ελληνικής κουζίνας. Τώρα την Σαρακοστή την ζητάμε ακόμα περισσότερο. Εμείς σας δίνουμε την συνταγή και κάποια μικρά μυστικά.

Γίγαντες του φούρνου

Από την Μαρία Τζώρτζη του εστιατορίου “Για μια μπουκιά” Ν. Μάκρη

fasolia-gigantes-1

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. φασόλια γίγαντες

1 κούπα ελαιόλαδο

3 ντομάτες

1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε ροδέλες

1 κ.σ. ντοματάδα ή πελτές

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

λίγο σέλινο

6 καρότα

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

λίγο μπούκοβο

κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή ροδίτη

Τρόπος παρασκευής

  • Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα γίγαντες στο νερό για να φουσκώσουν.fasolia-gigantes-2

 Αλλάζουμε το νερό μια δυό φορές.

  • Την επόμενη ημέρα τους σουρώνουμε και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με τους καλύπτουμε για 1 ώρα με κρασί λευκό, ροδίτη ή μοσχοφίλερο που είναι αρωματικά. Τους σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το κρασί και βάζουμε τους γίγαντες στην κατσαρόλα και πάλι.
  • Ψιλοκόβουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλινο και τις ντομάτες και τα προσθέτουμε μαζί με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα προσθέτοντας χλιαρό νερό και λίγο από το κρασί μέχρι να τους καλύψουμε. Τότε προσθέτουμε και την ντοματάδα ή αλλιώς τον πελτέ ντομάτας με λίγη ζάχαρη.

Βράζουμε για 20-30 λεπτά και τους αδειάζουμε σε ταψί.

  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, μέχρι οι γίγαντες να τραβήξουν όλα τα υγρά και να γίνουν λίγο τραγανοί.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο μπούκοβο ή ποικιλία φρεσκοτριμμένων πιπεριών ή φρέσκα αρωματικά της Ελληνικής γης

Μικρά μυστικά

Αν σας αρέσουν οι ελίτσες μπορείτε λίγο πριν βγάλετε τους γίγαντες από τον φούρνο να προσθέσετε ελίτσες χωρίς κουκούτσι.

Η ρέγγα, η λακέρδα και οι σαρδελίτσες δένουν με τους γίγαντες απίθανα …

και λίγη φρέσκια μυζήθρα.

 Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να πασπαλίσετε τους γίγαντες με γραβιέρα τριμμένη και να τους συνοδέψετε με λουκάνικο ψητό…

Giant beans baked in the oven

Giant beans baked in the oven, a favorite flavor, symbolic I would say of the Greek cuisine. Now during the Great Lent – Megali Sarakosti we ask for this recipe even more. We give you the recipe and some tips.

Giant beans baked in the oven

By Maria Georgie of the restaurant “Gia mia boukia” meaning “For a bite” at N. Makri

fasolia-gigantes-1

Ingredients for 4 people

500 g. giant beans

1 cup olive oil

3 tomatoes

1 red pepper cut into rings

1 tbsp crushed tomatoes or tomato paste

1 tbsp brown sugar

Little celery

6 carrots

Sea salt

Freshly ground black pepper

Little pepper

White wine Moschofilero or Roditi

How to prepare

  • The night before place the beans in water to swell.fasolia-gigantes-2

  We change the water a couple of times.

  • The next day drain them and put them in a pot with cover for 1 hour with white wine, Roditis or Moschofilero that are aromatic. Then strain and keep a little of the wine and put the giant beans in the pot again.
  • Chop the carrots, onions, celery and tomatoes and add with the oil in the pot by adding lukewarm water and a bit of wine until you cover them. Then add the crushed tomatoes or else the tomato puree with a little sugar.

Boil for 20-30 minutes and pour them into a baking pan.

  • Bake in a well preheated oven at 180 °C, until the giant beans absorb all liquid and become a bit crunchy.
  • Serve sprinkling with a little pepper or variety of freshly ground pepper or fresh herbs of the Greek land

Small secrets

If you like olives, before you remove the giant beans from the oven, add seedless small olives.

Herring, mackerel and sardenes tie with the giant beans incredibly …and also some fresh mizithra cheese

Unless you fast you can sprinkle the giant beans with grated graviera cheese and to accompany them with grilled sausage …

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τρίτη 10-01-2023
Επόμενο άρθροΣολτς: Η Γερμανία δεν θα αποφασίσει μόνη της για την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία