Σοκολατένιο μωσαϊκό της Αγλαίας – Ένα νόστιμο μπισκοτογλυκό σοκολατένιο

Σοκολατένιο μωσαϊκό της Αγλαίας

Την πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή ακολουθούσε η θεία Αγλαία που φημιζόταν για τα γλυκάκια της.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η ξαδέλφη μου η Κατερίνα κράτησε τη συνταγή και την εφαρμόζει πιστά. Το καλύτερο λικέρ που ταιριάζει με τη σοκολάτα είναι το Grand Marnier, το αγαπημένο μου λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ. Η σοκολάτα είναι υγείας και τα μπισκότα πτι μπερ ή ότι άλλο βρω στο σπίτι.

Η ζάχαρη πρέπει να κοσκινίζεται και το κακάο να είναι καλής ποιότητας και φρεσκοανοιγμένο. Το βούτυρο είναι αγελάδας και το καλύτερο για τη ζαχαροπλαστική είναι του Θυμέλη, της Μυτιλήνης. Το μυστικό είναι να παραμείνει όσο μπορούμε περισσότερο στο ψυγείο.

Εύκολο γλυκάκι που δεν στοιχίζει και πολύ και ευπρόσδεκτο από όλους.

Σοκολατένιο Μωσαϊκό της Αγλαίας

Από τη θεία Αγλαία, Ναύπλιο

Υλικά

250 γρ βούτυρο

1 ½ πακέτο μπισκότα, πτι μπερ

200 γρ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη

2 ½ κ.σ. κακάο

1 φλιτζανάκι λικέρ πορτοκαλιού κονιάκ

Για το τύλιγμα

1 λαδόκολλα για το τύλιγμα

Για την επικάλυψη

150-200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

Τρόπος παρασκευής

Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο και μόλις αποκτήσει κρεμώδη υφή το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παράλληλα κομματιάζουμε τα μπισκότα.

Στο λιωμένο βούτυρο προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το λικέρ πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνετε στο μείγμα στα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά μέχρι καλυφθούν από τη σοκολάτα.

Ρίχνουμε το μίγμα στη μέση μια λαδόκολλας και απλώνουμε ορθογώνια το μείγμα. Τυλίγουμε σφιχτά το ρολό με το μωσαικό και το βάζουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες να σφίξει και να πάρει το σχήμα του.

Σε μπεν μαρί ρίχνουμε τα κομμάτια σοκολάτας και μόλις λιώσει καλά βγάζουμε από το ψυγείο το γλυκό και αφού αφαιρέσουμε τη λαδόκολα και βάζουμε το γλυκό μας πάνω σε μια σχάρα.

Το περιχύνουμε με σοκολάτα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Αν θέλουμε με ένα λεπτό κορνέ κάνουμε και σχηματάκια με σοκολάτα ή λευκό γλάσο.

Κόβουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους.