Koτοπιτάκια με πιπερίτσες – Small chicken pies with peppers

Koτοπιτάκια με πιπερίτσες
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κάθε μπουκιά της ποίημα που σε “ταξιδεύει”. Το κακό είναι ότι δεν μπορώ να σταματήσω. ΄Οταν μάλιστα τα “δένουμε” με κρασί θαλασσινό όπως αποκαλώ, το Ασύρτικο και καλή παρέα η ευτυχία ξεχειλίζει.

Η συνταγή δική σας.

TELENDOS-143
Η ακριτική Τέλενδος και η βυθισμένη πολιτεία της.

Η ξακουστή Καλύμνια μαγείρισσα Κοσμαίνα, μας ξετρέλλανε!

Ακολουθείστε βήμα βήμα την συνταγή και θα “κολλήσετε”

Κοτοπιτάκια με πιπερίτσες, λούζα και ντόπιο τυρί

Από την Μαρία Κοσμά του ζαχαροπλαστείου Κοσμά, Πάνορμος Ελιές Καλύμνου

 Υλικά

Για την γέμιση

2 φιλέτα κοτόπουλου

2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένα

2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες

2 κίτρινες πιπεριές ψιλοκομμένες

1 μικρό κουτί μανιτάρια κομμένα σε φέτες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φύλλο δάφνης

250 γρ. λούζα ή μπέικον ψιλοκομμένο

1 φακελάκι  μπεσαμέλ

500 ml γάλα

250 γρ. τυρί καλύμνικο και γραβιέρα τριμμένα

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

 Για το φύλλο

500 γρ. φαρίνα

250 γρ. φυτικό λίπος

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό

TELENDOS-197

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το φυτικό λίπος και την φαρίνα.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε το μπολ με διαφάνεια και αφήνουμε την ζύμη, σε ζεστό μέρος να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.

Κόβουμε μικρά μπαλάκια και με τον πλάστη ανοίγουμε μικρά φύλλα.

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και δάφνη βράζουμε το κοτόπουλο για 30 λεπτά. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Τρίβουμε το κοτόπουλο με το χέρι μας μέχρι να γίνει ψιλό σαν ίνες.

Σε τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο τις πιπεριές, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και την λούζα.

Στο τέλος προσθέτουμε και το τριμμένο κοτόπουλο.

Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για 5 λεπτά μέχρι να αναδυθούν όλα τα αρώματα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε την σκόνη της μπεσαμέλ και προσθέτουμε το γάλα. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να πήξει για 1 λεπτό και στο τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο.

Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε ελαφρά.

Η γέμιση είναι έτοιμη.

Σε κάθε φύλλο βάζουμε 1 κουταλιά γέμιση και κλείνουμε σαν τρίγωνο ή μισοφέγγαρο.

Ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 – 30 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Σερβίρουμε πάνω σε κλαράκια τσαγιού ή λεβάντας για άρωμα μοναδικό.

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την λούζα με καπνιστό μπέικον ή ζαμπόν χοιρινό και το ντόπιο τυράκι με κεφαλογραβιέρα ή αρσενικό Νάξου.

Small chicken pies with peppers

Each bite is a poem that sends you on a tasty voyage. The bad thing is that I cannot stop. Especially when we “tie” this with sea wine as I call it, Assyrtiko and good company. Then happiness is overflowing.

TELENDOS-143
Telendos – Greek island

The famous Kalymnos cook Kosmaina, has stand us!

Follow the recipe step by step and you will get “stuck”.

Small chicken pies with peppers, louza and local cheese

By Maria Kosmas Kosmas Patisserie, Panormos, Elies Kalymnos

Ingredients

For the filling

2 chicken fillets

2 red peppers finely chopped

2 green peppers finely chopped

2 yellow peppers finely chopped

1 small tin sliced mushrooms

1 large dry onion, finely chopped

1 bay leaf

250 g. louza or bacon chopped

1 packet béchamel sauce

500 ml of milk

250 g. Kalymnos cheese and graviera cheese grated

A pinch of nutmeg

For the sheet (filo)

500 g. farina, self raising flour

250 g. vegetable fat

1 yogurt strained

TELENDOS-197

How to prepare

In a bowl put the yogurt, vegetable fat and farina self raising flour.

Mix well until the ingredients become homogeneous and make a pliable dough.

Cover the bowl with transparent food film and leave the dough in a warm place to “rest” for 30 minutes.

Cut small balls and roll out with a rolling pin small sheets.

In a pot with salted water and bay leaves cook the chicken for 30 minutes.

Strain and let cool.

Grate the chicken with your hand until it is as fine as fibers.

In a sauté pan with olive oil, put the peppers, onion, mushrooms and louza.

At the end add the grated chicken.

Mix gently and allow to boil for 5 minutes until all the flavors emerge.

In a bowl pour the powder of the béchamel sauce and add the milk. Whisk until thickened for 1 minute and finally add the nutmeg.

Add the béchamel sauce to the remaining ingredients and mix gently.

The filling is ready.

In each sheet put 1 tablespoon filling and close like a triangle or crescent moon.

Bake in a greased baking pan in a well preheated oven at 180 °C for 25-30 minutes.

Remove from the oven and allow to cool slightly.

Serve over tea twigs or lavender for unique fragrance.

Small secrets

We can replace the louza with smoked bacon or pork ham and local graviera cheese or with traditional arseniko Naxos cheese.