Ο Μάιος είναι από τους ομορφότερους μήνες του χρόνου. Η φύση έχει τον οίστρο της και είναι γεμάτη από πράσινο και άνθη. Όλους μας γαληνεύει και μας εξυψώνει. Είναι η εποχή που ανθίζουν οι εκατοντάφυλλες τριανταφυλλιές, οι κατά πολλούς μαγιάτικες.
Τις βλέπω στο κτήμα να στέκονται ροζανθισμένες και με πιάνει μια ασύστολη επιθυμία να τις μυρίσω, ειδικά το πρωί που δεν έχουν απελευθερώσει ακόμα τα αιθέρια έλαιά τους. Μεθυστικό έως σαγηνευτικό το πρωινό άρωμά τους ξυπνάει τις αισθήσεις και νοερά με ταξιδεύουν σε παραδείσιους κόσμους.
Τυχεροί όσοι έχουν ακόμα τριανταφυλλιές εκατοντάφυλλες στην αυλή τους, στον κήπο τους ή στον φράχτη τους.
Εκτός από την ομορφιά και το μεθυστικό τους άρωμα οι εκατοντάφυλες τριανταφυλλιές μας δίνουν ένα από τα καλύτερα αλλά σπάνια γλυκά του κουταλιού. Είναι η κατάλληλη εποχή να κάνουμε γλυκό τριαντάφυλλο και γι αυτό θα σας παρουσιάσω βήμα – βήμα μια εξαιρετική συνταγή του Πέτρου Κεφαλά. Προχωράμε λοιπόν…
Η αρχική συνταγή του Πέτρου Κεφαλά έχει ως εξής:
Υλικά
1- 150 γραμ. ροδοπέταλα εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς
2- 50 γραμ. ροδοπέταλα τριανταφυλλιάς rosa damascena (τριανταφυλλιά η δαμασκηνή)
3- 960 γραμ. ζάχαρη
4- 900 γραμ. απόσταγμα νερό ροδοπετάλων τριανταφυλλιάς rosa damascena
5- Ενάμιση λεμόνι τον χυμό του
Έχω δοκιμάσει αυτό το γλυκό και ομολογώ όμοιό του δεν υπάρχει. Ανεπανάληπτο φυσικό άρωμα τριαντάφυλλου και πρωτόγνωρη γεύση. Εξάλλου είναι γνωστό ότι από την rosa damascena παράγεται το περίφημο ροδέλαιο (Rose Absolute). Βέβαια ο Πέτρος Κεφαλάς διαθέτει δικές του τριανταφυλλιές εκατοντάφυλλες και rosa damascena. Εμείς όμως που δεν μπορούμε να βρούμε την τριανταφυλλιά την δαμασκηνή ή και αγνό απόσταγμα ροδόνερου, θα κάνουμε μια πιο απλή συνταγή που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά:
200 γραμ. ροδοπέταλα εκατοντάφυλλης τριανταφυλλιάς
960 γραμ. ζάχαρη
900 γραμ. νερό
Ενάμιση λεμόνι τον χυμό του
Ένα μικρό κομματάκι ξυλαράκι βανίλια.
Το πρωί το αργότερο μέχρι τις 10.00 πμ. μαζεύουμε τα τριαντάφυλλα. Μετά τις 10.00π.μ. η τριανταφυλλιά απελευθερώνει το αιθέριο έλαιό της και έτσι χάνει σε άρωμα το γλυκό μας.
Μεταφέρουμε τα τριαντάφυλλα στον χώρο που θα τα επεξεργαστούμε.
Αμέσως μετά ξεχωρίζουμε τα ροδοπέταλα από τα κοτσάνια τους.
Αφού τελειώσουμε και με το κόψιμο του λευκού μέρους των ροδοπετάλων αμέσως μετά χρησιμοποιώντας ένα τρυπητό πλένουμε τα ροδοπέταλα.
Το σιρόπι είναι έτοιμο όταν ρίξουμε δυο με τρεις σταγόνες σε ένα πιάτο και δούμε ότι δεν αλλάζει εύκολα σχήμα η ποσότητα που ρίξαμε. ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ!
Αποστειρώνουμε τα βάζα αποθήκευσης του γλυκού, αφού πρώτα τα πλύνουμε με νερό τα βάζουμε ανάποδα γυρισμένα στον φούρνο σε θερμοκρασία 110 βαθμών Κελσίου για δέκα λεπτά. Μετά γεμίζουμε τα βάζα με το γλυκό μας όπως είναι ζεστό και σφραγίζουμε.
Για να σας βοηθήσω σας ετοίμασα τον παρακάτω πίνακα με τις ποσότητες των υλικών:
ΣΗΜ. Δοκιμάστε το γλυκό τριαντάφυλλο με παγωτό…απίθανη γεύση!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ