Τα μπιφτέκια της Λέλας – Πολίτικα και νόστιμα

Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση
Μαζί από απόσταση

Η μαμά μου πάντα είχε πολύ ανοικτό σπίτι. Στις γιορτές έκανε πάντα μπουφέ και οι γευστικές δημιουργίες κάθε χρόνο εμπλουτίζονταν και με νέες γεύσεις που της είχαν φανεί ενδιαφέρουσες.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι σαλάτες της δεν παίζονταν όπως και τα κρεατικά της, η θαλασσινή κουζίνα δεν ήταν το δυνατό της σημείο, ίσως γιατί πάντα το ψάρι ήταν συνδυασμένο με παραθαλάσσια ταβερνάκια και ποτέ στο σπίτι. Μόνον ψαρόσουπα κάποιες φορές έφτιαχνε.

Τα μπιφτέκια της ήταν ονομαστά και πάντα τα σερβίριζε με πλούσιες σαλάτες, τζατζίκι ή την πολίτικη παντζαροσαλάτα της με τα καρύδια. Οι ξεροψημένες πίτες συνόδευαν πάντα τα μπιφτέκια. Την συνταγή της την έχω και έτσι την έδωσα στη φίλη μου την Έφη Μαρκοζάνες και έφτιαξε μπιφτεκάκια για τον μπουφέ των γενεθλίων της, που γιορτάσαμε στην Μύκονο.

Η συνταγή που φτιάχνω στο σπίτι είναι χωρίς αρνίσιο κιμά, αλλά με μοσχάρι και χοιρινό σε αναλογία 70-30, αλλά ακολουθώ κατά γράμμα τα υπόλοιπα. Πολύ ωραία γίνονται τα μπιφτέκια και με κιμά κοτόπουλου με σάλτσα λαχανικών. Η επιλογή δική σας.

Τα μπιφτεκάκια της Λέλας Νίκα

Υλικά

500 γρ. κιμά μοσχάρι, σπάλα

500 γρ. κιμά αρνί, από μπούτι

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, πολύ ψιλοκομμένα

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη

1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη σε μικρούς κύβους

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

1 κ.σ. ρίγανη

1 κ.σ. σουμάκ

2 κ.σ. μαϊντανό,  ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. γιαούρτι

1 φλιτζάνι φρυγανιά, τριμμένη ή παξιμάδι επτάζυμο τριμμένο

1 σφηνάκι ούζο

αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Πιπεριές πολύχρωμες ψιλοκομμένες

Τρόπος Παρασκευής

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά και τα φρέσκα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν για 8 λεπτά περίπου.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μοσχάρι και τον κιμά, τη ρίγανη, το σουμάκ, το σκόρδο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το γιαούρτι, τα πιπέρια, λίγο αλάτι και τέλος το μείγμα της ντομάτας.

Προσθέτουμε σιγά σιγά την τριμμένη φρυγανιά γιατί η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη.

Ζυμώνουμε δυνατά βάζοντας τα δάκτυλα βαθιά μέσα στη ζύμη του κιμά και την γυρίζουμε 2 φορές ακόμα.

Τέλος ρίχνουμε το ούζο και ζυμώνουμε μια φορά ακόμα.

Σκεπάζουμε το μπολ με τον κιμά με διαφανή μεμβράνη και τον αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.

Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και ζυμώνουμε ελαφρά μια φορά ακόμα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη σχάρα βάζοντας ένα ταψί με νερό από κάτω από το γκριλ.

Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 8 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Αν θέλουμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια στο φούρνο τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά γυρίζοντας με σπάτουλα και από τις δύο μεριές μέχρι να ψηθούν καλά μέσα και έξω…