Φτιάξετε οικολογικά καθαριστικά χωρίς να χαλάτε χρήματα, απλά, πρακτικά με ότι σας βρίσκεται στο σπίτι!

Άραγε η εύκολη και φτηνή καθαριότητα, που υποτίθεται ότι προσφέρουν τα χημικά απορρυπαντικά, εξυπηρετούν ή έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας και το περιβάλλον;

μαρια αλιμπερτι1
Γράφει η δημοσιογράφος Μαρία Αλιμπέρτη – Κατσάνη

 Συνηθίσαμε στην ευκολία των καθαριστικών προϊόντων που αγοράζουμε από τα Super Market, για να κάνουμε πιο γρήγορα την καθαριότητα μας, να κερδίσουμε χρόνο και να απολυμάνουμε τον χώρο και τα ρούχα μας, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι βλαβερά και επικίνδυνα για το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας.

Όλοι ξέρουμε πως τα χημικά απορρυπαντικά καταλήγουν στα ποτάμια τις θάλασσές αλλά και στην ίδια τη γη, δηλητηριάζοντας τους υδάτινους πόρους με αποτέλεσμα να τρώμε από τοξικές καλλιέργειες και να σκοτώνουν ψάρια, πουλιά και ζώα.

Τα υγρά καθαριστικά πιάτων, δαπέδων αλλά και οι σκόνες καθαρισμού περιέχουν χημικά που προκαλούν αλλεργίες, καρκίνο και ασθένειες του ήπατος.

Για τους λόγους που προαναφέραμε θα σας δείξουμε κάποιους τρόπους για να φτιάξετε οικολογικά καθαριστικά χωρίς να χαλάτε χρήματα, απλά, πρακτικά με ότι σας βρίσκεται στο σπίτι, απλοποιώντας τη ζωή σας.

1 Φτιάχνουμε γενικό καθαριστικό για το σπίτι, διαλύοντας σε ένα κουβά μισό φλιτζάνι ξίδι και 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα, σε δύο λίτρα ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Το διάλυμα αυτό καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, και κεραμικά πλακίδια. Το ξίδι απομακρύνει τα λίπη και τη μούχλα. Για να καθαρίζουμε τα τζάμια χρησιμοποιούμε τις παλιές μας εφημερίδες.

2 Για να πλύνουμε τα πιάτα χρησιμοποιούμε πράσινο ή άσπρο σαπούνι από λάδι ελιάς, τριμμένο, διαλυμένο σε ζεστό νερό, κάνει και για σφουγγάρισμα δαπέδων και βέβαια για πλύσιμο ρούχων και συγχρόνως απολυμαίνει.

3 Για να καθαρίσουμε τα άλατα από το βραστήρα βράζουμε μέσα μισό φλιτζάνι ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό και ξεπλένουμε καλά με ζεστό νερό όσο ο βραστήρας είναι ακόμη ζεστός.

4Για να καθαρίσουμε το πουρί από την λεκάνη της τουαλέτας και στις αποχετεύσεις ανακατεύουμε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα με μισό φλιτζάνι ξίδι και το ρίχνουμε στην λεκάνη, αφήνουμε 15 λεπτά, ρίχνουμε βραστό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα.

5 Για τον οικολογικό καθαρισμό των χαλιών χρησιμοποιείστε 3 μέρη χλιαρού νερού και ένα μέρος λευκού ξυδιού, τρίψτε με μαλακή βούρτσα και λίγο διάλυμα το χαλί σας μόνο προς την κατεύθυνση του πέλους του. Στεγνώστε το χαλί σας σε σκιερό και δροσερό μέρος και όχι απευθείας στον ήλιο για να μην αλλοιωθούν τα χρώματα.

Αξίζει να δοκιμάσετε αυτούς τους οικολογικούς τρόπους για την καθαριότητα των χώρων και των ρούχων σας, γιατί άθελά σας χωρίς να το θέλετε συμβάλετε στο μεγάλο έγκλημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά και της υγείας εσάς και των παιδιών σας.

Προηγούμενο άρθροΜελίκη: Εκδήλωση ΠΑΙΔΕΙΑΤΡΟΦΗ για μαθητές των δημοτικών σχολείων – (βίντεο-φωτό)
Επόμενο άρθροΕΦΕΤ: Προσοχή – ανάκληση από την αγορά φέτας τυρί