Όταν το ελαιόλαδο αρωματιστεί με βότανα γίνεται ιδανικό για σαλάτες, και για να δώσει στα φαγητά μας ιδιαίτερη γεύση χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε αρωματικά κατά το μαγείρεμα.
Στην ελληνική κουζίνα παραδοσιακά αρωμάτιζαν το ελαιόλαδο με τον τρόπο που θα σας πούμε, ο οποίος είναι γνωστός από την αρχαιότητα έως και σήμερα.
Το μόνο που μένει λοιπόν είναι να επιλέξουμε όμορφα βάζα ή μπουκάλια, μυρωδάτα αρωματικά φυτά σε αποξηραμένη ή χλωρή μορφή και το αγνό χωριάτικο λάδι που χρησιμοποιούμε για την σαλάτα μας.
Θα χρειαστούμε:
- ¼ ενός μπουκαλιού ξύδι
- 1-2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 3 κλαδάκια δενδρολίβανο ή κανέλα ή φασκόμηλο ή ρίγανη (μυρωδικό της αρεσκείας σας)
- Πιπέρι σε κόκκους
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- Ελαιόλαδο
Πως το φτιάχνουμε:
Τα βάζουμε όλα μαζί και συμπληρώνουμε στο μπουκάλι ή το βάζο το ελαιόλαδο που χρειάζεται για να γεμίσει.
Το μυστικό της επιτυχίας είναι να αφήσουμε όλα τα υλικά για 8 -10 μέρες σε σκοτεινό ντουλάπι, ώστε να μπορέσουν να βγάλουν τους χυμούς και τις μυρωδιές τους στο ελαιόλαδο.