Πάβλοβα
Μια φίνα τούρτα με εύθραυστη μαρέγκα, παρόλο που δίνει την αίσθηση σκληρή φαινομενικά, με κυρίαρχα χρώματα το λευκό και το κόκκινο της φράουλας ή του βατόμουρου.
Αφιερωμένο στην περίφημη ρωσίδα μπαλαρίνα Αννα Πάβλοβα που μεσουρανούσε το 1912. Κατά την διάρκεια της περιοδείας της στην Αυστραλία και την Ν.Ζηλανδία, ο ζαχαροπλάστης του ξενοδοχείου που έμενε στο Wellington, την ερωτεύτηκε και δημιούργησε την τούρτα για χάρη της. ΄Εμαθε από την ίδια, ότι δεν αγαπά την σοκολάτα, παρά μόνο τις φράουλες και την μαρέγκα που της άρεσε να θρυμματίζει. ΄Ετσι «κατά τα γούστα της» δημιουργήθηκε η τούρτα πάβλοβα που έμελλε να γίνει «σημείο αναφοράς» της γαστρονομίας της Αυστραλίας και Ν.Ζηλανδίας.
Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δηλώνει έντονο παρών στα γιορτινά τραπέζια όλου του κόσμου. Θεωρείται ότι συμβολίζει την αγάπη, την φρεσκάδα, την φινέτσα. Έντονη η παρουσία της με τον ερχομό της άνοιξης με τις αγριοφράουλες και σε τραπέζια γαμήλια…
H ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗΣ ΠΑΒΛΟΒΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΚΑΨΟΥΛΙΑ ΤΟΥ
SAINT GEORGE LYCABETTUS HOTEL
Υλικά
Για τη βάση μαρέγκας
4 ασπράδια αυγών
120 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 αμπούλα βανίλιας σε σκόνη
ξύσμα μισού λεμονιού
120 γραμ. ζάχαρη άχνη
Για τη γέμιση
250 γραμ.ελαφριά κρέμα γάλακτος
15 ml λικέρ φράουλας ή Grand Marnier
Για τη sauce
400 γραμ. φρέσκες φράουλες
50 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη
5 ml. χυμός λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Χτυπάμε στο μπλέντερ τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν αρκετά .
Προσθέτουμε την ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σφικτή η μαρέγκα.
Αμέσως μετά προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με την βοήθεια ενός κουταλιού σχηματίζουμε ένα δίσκο μαρέγκας πάχους τεσσάρων εκατοστών και διαμέτρου 15 εκατοστών. Ψήνουμε την μαρέγκα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 90 βαθμούς για 1,5 ώρα περίπου.
Η μαρέγκα θα πρέπει να είναι λευκή εξωτερικά και στεγνή εσωτερικά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το λικέρ και την αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια του δίσκου.
Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τις φράουλες και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το γλυκό.
Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και επιλεκτικά με φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.
Για περισσή νοστιμιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βιολογικές φράουλες. Χάνουν λίγο σε εμφάνιση αλλά έχουν ξεχωριστή γεύση και άρωμα.