Κρέπες σπιτικές με κιμά στον φούρνο

Κρέπες σπιτικές με κιμά στον φούρνο

Νοσταλγική γεύση αφού πάντα η μητέρα ετοίμαζε κρέπες που τις γέμιζε με όλου του κόσμου τα καλά.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Λατρεμένη γεύση μικρών και μεγάλων…

Τυρί, ζαμπόν ή μπέικον, μανιτάρια, ψητά λαχανικά αλλά και κιμά που ήταν η αγαπημένη μου.

Η μητέρα μου είχε γράψει την συνταγή και την μοιράζομαι μαζί σας.

Η συνταγή δική σας.

Κρέπες σπιτικές με κιμά στο φούρνο

Από την Ελένη Λαμπίρη, Αθήνα

Υλικά

Για τις κρέπες

500ml γάλα φρέσκο

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3 αυγά

Λίγο αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Για την γέμιση

500 γρ. κιμά μοσχάρι λάπα

120 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

120 γρ. μανιτάρια ψιλοκομένα

200 γρ. φρυγανιά τριμμένη

1 ποτήρι λευκό κρασί

200 γρ. χυμό ντομάτας

Για το πασπάλισμα

Παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Tρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το μίγμα για τις κρέπες.

Σε καθαρό κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι,  το πιπέρι,  και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.

Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε μέχρι  να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε μια κουταλιά από τον χυλό και ανακινούμε το τηγάνι για να απλωθεί και να καλύψει την βάση του τηγανιού.

Ψήνουμε την κρέπα σε σιγανή φωτιά για μερικά λεπτά. Μόλις ροδίσει, την γυρνάμε με φαρδιά σπάτουλα και από την άλλη μεριά.

Ετοιμάζουμε και τις υπόλοιπες κρέπες με τον ίδιο τρόπο και τις βάζουμε σε πιατέλα μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Ετοιμάζουμε την γέμιση.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελάχιστο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το μπέικον, τα μανιτάρια και ρίχνουμε πιπέρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον κιμά αφήνοντας να ψηθεί λίγο από κάτω. Μετά από 3 λεπτά τον ανακατεύουμε και τον αφήνουμε άλλα 3 λεπτά. τ «Σβήνουμε» με κρασί. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, την παρμεζάνα και την φρυγανιά και αφού τα ανακατέψουμε και πάρουν μια βράση βγάζουμε την γέμιση στο μπολ.

Κρατάμε 1 κούπα σάλτσα ντομάτας για να περιλούσουμε τις κρέπες.

Απλώνουμε στον πάγκο μία μία τις κρέπες και βάζουμε 2 κουταλιές γέμισης σε κάθε μία. Τις τυλίγουμε σε ρολό και τις απλώνουμε σε σειρές στο πυρέξ.

Τις περιλούζουμε με την σάλτσα και τις πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν.

Σερβίρουμε στο πιάτο και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα παρμεζάνα.

Δίπλα στο πιάτο μας βάζουμε και λίγη σαλατούλα, έτσι για το δρόσισμα του ουρανίσκου…