Το μπουμπάρι είναι μια γευστική δημιουργία που χαρακτηρίζει την κουζίνα του Ανατολικού Πηλίου. Οι περισσότερες νοικοκυρές το φτιάχνουν στο σπίτι αλλά μπορείτε να το βρείτε και σε όλα τα κρεοπωλεία του Πηλίου. Ξεκίνησαν να το φτιάχνουν στη Δράκεια αρχικά και στον Άγιο Λαυρέντιο και μετά επεκτάθηκε η δημιουργία του σε όλο το Πήλιο. Αναζητώντας τις ρίζες του μπουμπαριού οδηγούμαστε στην κουζίνα της Μικράς Ασίας, αλλά και της Καππαδοκίας.
Εμείς το απολαύσαμε στο πανέμορφο χωριό Πουρί δίπλα στην πηγή με το κρυστάλλινο νερό.
Μπουμπάρι Πηλίου
Από την Πόπη Στεργίου, ταβέρνα Μάκης, Πουρί Πηλίου
Υλικά για 4 άτομα
1 έντερο χοντρό, από τράγο ή προβατίνα κατά προτίμηση
1 καρδιά από αρνάκι
2 πνευμόνια από αρνάκι
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
Μισό κ.γ. μπαχάρι, σε σκόνι
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
¼ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
6-7 κλωναράκια μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομμένο
Ρίγανη
Μισή κούπα νερό ζεστό
Τρόπος παρασκευής
Σε νερό που κοχλάζει ρίχνουμε την καρδιά και τα πνευμόνια να ξεματιστούν για 15 λεπτά, ξαφρίζοντας την κατσαρόλα.
Πλένουμε καλά το έντερο μέσα και έξω.
Αφήνουμε τα εντόσθια να κρυώσουν για λίγο σε πιατέλα και χοντροκόβουμε με κοφτερό μαχαίρι την καρδιά και τα πνευμόνια.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα εντόσθια, τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, το μπαχάρι, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι, τον μάραθο και ζυμώνουμε δυνατά.
Δένουμε προσεκτικά την μια άκρη του εντέρου σε κόμπο και κρατάμε ανοιχτό το στόμιο από την άλλη άκρη και αρχίζουμε να γεμίζουμε με τη βοήθεια ενός χωνιού.
Βάζουμε αργά αργά και προσεκτικά όλη τη γέμιση στο έντερο και κλείνουμε και την άλλη άκρη με κόμπο.
Δεν πρέπει να γεμίσουμε πολύ το έντερο γιατί το ρύζι στο ψήσιμο θα φουσκώσει και μπορεί να ανοίξει.
Βάζουμε το μπουμπάρι στη γάστρα και περιχύνουμε με τον αραιωμένο με νερό πελτέ πελτέ, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη. Τα υγρά πρέπει να είναι μέχρι τη μέση του μπουμπαριού.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ο C για 1 ώρα περίπου.
Δοκιμάζουμε αν έγινε πιέζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο και είναι έτοιμο όταν δεν βγάζει υγρά.
Ξεφουρνίζουμε το μπουμπάρι και αφήνουμε λίγο να σταθεί.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.