Η Βάσω μας ετοιμάζει μια αυθεντική ιταλική γευστική δημιουργία που αγαπάμε πολύ. Οι Ιταλοί είναι μαέστροι στην κουζίνα και το σιγομαγειρεμένο ραγού θα ξετρελάνει τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους.
Αν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να ετοιμάσετε τον κιμά από την προηγούμενη ημέρα και απλά να το ζεστάνετε στην κατσαρόλα.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ζυμαρικά που αγαπάτε.
Στο σπίτι έφτιαξα το ραγού με χοντρά μακαρόνια και ήταν επικό πιάτο…
Ραγού Bolognese με ταλιατέλες
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου, γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ κιμάς μοσχάρι, κομμένος 1 φορά
50γρ κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
50 γρ καρότο, ψιλοκομμένο
50 γρ σέλινο, ψιλοκομμένο
100 γρ μπέικον καπνιστό, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 ποτήρι πλήρες γάλα
300 γρ συμπυκνωμένο ντοματοχυμό
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μικρό κομματάκι βούτυρο σαν καρύδι
500 ml ζωμό λαχανικών ή νερό ζεστό
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
Γραβιέρα ή Παρμεζάνα τριμμένη
1 κορφούλα βασιλικό
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μπέικον.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο και όταν γυαλίσει το κρεμμύδι τότε προσθέτουμε τον κιμά.
Σοτάρουμε πολύ καλά ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τον συμπυκνωμένο ντοματοχυμό και το βούτυρο.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό ή τον ζωμό και μισο σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 2 ώρες ελέγχοντας τακτικά αν είναι επαρκή τα υγρά.
Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και ανακατεύουμε ανά διαστήματα.
Βράζουμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά ανάλογα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία για να είναι al dente.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά.
Σερβίρουμε στο πιάτο και περιχύνουμε με τον κιμά.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.