Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία χορταστική και νόστιμη.
Ο αρακάς είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών, αλλά και φυτικών πρωτεϊνών. Περιέχει ευρύ φάσμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων όπως φολλικό οξύ, βιταμίνες Κ, Α και C καθώς επίσης και κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο.
H αντιοξειδωτική του δράση είναι ισχυρή και οι πολυφαινόλες που περιέχει προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες.
Όμως ο γλυκαιμικός δείκτης του αρακά είναι υψηλός, έτσι πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Η Βάσω μας ετοίμασε αυτό τη γευστική δημιουργία που ήταν τόσο νόστιμη και μοιραζόμαστε τη συνταγή μαζί σας.
Μοσχαράκι με αρακά και ντομάτα
Από τη Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου γιατρό και ευρηματική μαγείρισσα
Υλικά για 4 άτομα
700 γρ. μοσχάρι ποντίκι ή ελιά
500γρ αρακά, κατεψυγμένο
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο καρέ
280 ml ντοματοχυμό, συμπυκνωμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις ροδίσει προσθέτουμε το κρέας.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και να θωρακιστεί καλά το κρέας.
Ρίχνουμε τον ντοματοχυμό και τον μάραθο μαζί με 1 ποτήρι ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσει το κρέας σε σιγανή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.
Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον αρακά και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε.