Μια σαλάτα υπερτροφή για τον εγκέφαλο και την καρδιά… Το ταπεινό παντζάρι συμβάλει στην καρδιακή λειτουργία και στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, οπότε μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και άνοιας. Ταυτόχρονα είναι ενυδατικο και ξεχειλίζει κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C. Τα 100 γρ. μας χαρίζουν μόνον 43 θερμίδες.
Μια σαλάτα βάλσαμο που γίνεται σε χρόνο Dt και αρέσει πολύ…
Παντζαροσαλάτα
Από τη Μάγδα, μαγείρισσα στο «Παραδοσιακό Καφενείο Μεγαλοχωρίου», Σαντορίνη
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό παντζάρια
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 10%
1 κ.σ. ξύδι από κρασί
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Ελαιόλαδο εκλεκτό
Άνηθος, ψιλοκομμένος
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι τα πλυμένα παντζάρια και καθαρισμένα από τις ρίζες παντζάρια, χωρίς τα φύλλα και τα βράζουμε καλά για 20 λεπτά, μετά την πρώτη βράση.
Για να σιγουρευτούμε ότι έχουν βράσει τα τρυπάμε με πιρούνι.
Τα βγάζουμε από το βραστό νερό και τα κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό.
Αφού κρυώσουν πάντα με γάντια βγάζουμε την εξωτερική φλούδα.
Κόβουμε τα παντζάρια σε κομμάτια, στο σχήμα που θέλουμε.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το σκόρδο, το ξύδι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει αν θέλουμε για 30 λεπτά.
Σερβίρουμε στη σαλατιέρα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με άνηθο και πιπέρι.