Η ορεινή Γρίβα φημίζεται για τα κάστανα, αλλά και για τα ντόπια της κρέατα. Χτισμένη στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Πάικο και σε υψόμετρο 700 μέτρων, είναι ένας υπέροχος ταξιδιωτικός προορισμός. Μπορείς να συνδυάσεις τη βόλτα στο καταπράσινο μαγευτικό τοπίο με το θεσπέσιο φαγητό του τόπου. Μην ξεχάσετε εκτός των άλλων, να επισκεφθείτε για προσκύνημα τη Μονή του Αγίου Ραφαήλ.
Η τοπική παραδοσιακή της κουζίνα θα σας εντυπωσιάσει, γι’ αυτό εάν πάτε κάνετε οπωσδήποτε στάση αφιερώνοντας χρόνο για δοκιμή ντόπιων γεύσεων. Αξίζει κάποια στιγμή -εάν δεν έχετε πάει ακόμη- να πορευτείτε 50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από Θεσσαλονίκη ή 20 χιλιόμετρα βορειανατολικά από τα Γιαννιτσά, για μια εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.
Μια παραδοσιακή συνταγή από τη Γρίβα Γουμένισσας Κιλκίς, είναι το κλασικό μοσχαράκι με κριθαράκι στον φούρνο. Σταθερά υψηλού γευστικού επιπέδου και κορυφαίας διαχρονικής αξίας φαγητό.
Μοσχαράκι με κριθαράκι
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι
2 κούπες κριθαράκι
7 κούπες ζωμό (οι αναλογίες είναι πάντα 1 προς 3 ½ )
1 κ.σ. κόκκινη γλυκιά πάπρικα
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι μαύρο
Τρόπος παρασκευής:
Βράζουμε το κρέας. Στο ταψί βάζουμε όλα τα προαναφερθέντα υλικά και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις για περίπου 45 λεπτά.
Μπορούμε να το φτιάξουμε και με ζυγούρι, που γίνεται εξίσου νοστιμότατο.
Σερβίρουμε με συνοδεία φέτα τυράκι και σαλάτα της αρεσκείας μας!