Εκεί ψηλά στο Διχώρι …Ένα παραμυθένιο χωριό της αυθεντικής Ελλάδας. Γαλήνια τοπία, κελαρυστά νερά, χιόνι, ήλιος, βροχή και ομίχλη που εναλλάσσονται γοργά.
Η Μαρίνα της καρδιάς μας δημιουργεί Γεύσεις επικές βουνίσιας κουζίνας αυθεντικής και νοσταλγικής.
Θέα συναρπαστική … και η μοναχική καμπάνα της πλατείας θυμίζει τόσο έντονα τον Δημιουργό…
Χοιρινό ψημένο στη μπύρα
Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι
Υλικά
1 ½ κιλό χοιρινό από λαιμό ή σπάλα χωρίς οστά
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, με σπόρους σιναπιού
1 ποτήρι μπύρα
2 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Μισό λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο
Για το ρύζι
250 γρ. ρύζι μπασμάτι
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
750 ml ζωμό λαχανικών, ζεστό
Tρόπος παρασκευής
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το χοιρινό, το αλατοπιπερώνουμε, το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το βάζουμε σε μπολ που το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστεί.
Σε κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το μαριναρισμένο κρέας, μέχρι να ροδίσει. Με τη λαβίδα το γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μόλις σοταριστούν ελαφρά «σβήνουμε» με τη μπύρα.
Αφήνουμε να πάρει δυό βράσεις μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν η μπύρα.
Προσθέτουμε λίγο από το ζωμό λαχανικών μέχρι να καλυφθεί το κρέας και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι τελικά να μείνει με λίγο ζωμό.
Για το ρύζι
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Μόλις μαραθεί και μαλακώσει ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών και ανακατεύουμε. Η αναλογία είναι 1 κούπα ρύζι 3 κούπες ζωμό.
Αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αν θέλουμε το βάζουμε σε φορμάκια και σερβίρουμε δίπλα στο κρέας.
Το περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να σταθεί και σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι.