Η Σαλάτα του Καίσαρα είναι μια από τις διασημότερες σαλάτες στον κόσμο και έχει τη δική της ιστορία. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα, όπως όλοι νομίζουν.
Η αλήθεια είναι ότι πρωτοεμφανίσθηκε στο Μεξικό το 1924. Ο chef Caesar Cardini, Ιταλικής καταγωγής, είχε δημιουργήσει ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Τιχούνα και η σαλάτα αγαπήθηκε πολύ. Από το Μεξικό καθιερώθηκε στις ΗΠΑ. Η σαλάτα ανακαλύφθηκε τυχαία όταν σε μια μεγάλη γιορτή, ξέμεινε η κουζίνα από υλικά και ο chef δημιούργησε τη σαλάτα για να ανταπεξέλθει. Η αυθεντική σαλάτα είχε σαν βάση το μαρούλι και διανθιζόταν με κοτόπουλο φιλέτο ψητό, μπέικον, παρμεζάνα, και ένα ντρέσσινγκ που περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.
Η ιστορία θέλει να εμπλέκεται στη διάδοσή της στην Μεγάλη Βρετανία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Αμερικανίδα Ουόλις Σίμπσον, σύζυγος του Βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Εδουάρδου Η’. Η κόρη του Caesar μας ενημερώνει ότι η σαλάτα είχε ολόκληρα φύλλα μαρουλιού με όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο και τρωγόταν με τα δάκτυλα.
Όπως και να έχει η σαλάτα είναι όχι μόνο συνοδευτική αλλά μπορεί να αποτελεί κυρίως πιάτο για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.
Και σίγουρα ο συνδυασμό του κοτόπουλου με το μαρούλι είναι πολύ ωφέλιμος.
Η Έφη έφτιαξε την αγαπημένη της σαλάτα και μας δίνει τη συνταγή.
Σαλάτα του Καίσαρα
Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο
Υλικά
1 ολόκληρο στήθος κοτόπουλου, φιλέτο ψημένο και κομμένο ζουλιέν ή σε τετράγωνα κομμάτια
1 μαρούλι, φρεσκοκομμένο για τη σαλάτα
Για το Dressing
1 κ.γ σκόνη σκόρδου
2 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού ή το χυμό από 1 λεμόνι
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, απαλή
1 κ.σ. Worcestershire sauce, έτοιμη
1 φλιτζάνι μαγιονέζα Hellmann’s
Ένα φλιτζάνι παρμεζάνα Parmigiano Reggiano
80 γρ. φλοίδες παρμεζάνας
1 κ.γ. πάστα αντσούγιας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 πρέζες αλάτι
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε το Dressing.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, την πάστα αντζούγιας, τη μουστάρδα και την Worcestershire sauce, το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε την μαγιονέζα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Δοκιμάζουμε αν μας αρέσει και η σάλτσα του Καίσαρα είναι έτοιμη.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μαρούλι και ανάμεσα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν θέλουμε προσθέτουμε και κρουτόν αρωματικών.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ανάμεσα βάζουμε και φλοίδες παρμεζάνας.
Μικρά μυστικά
Το dressing της σαλάτας του Καίσαρα, αν το βάλουμε σε μπολάκι που κλείνει αεροστεγώς, μπορεί να διατηρηθεί 3 ημέρες στο ψυγείο φρέσκο.