Νόστιμο όσο δεν φαντάζεστε… ίσως από τα καλύτερα της Ελλάδας. Ο Σοφοκλής δημιουργεί απίθανα γλυκά με κορυφαίο το γαλακτομπούρεκο αλλά και παγωτά ονειρικά στο ζαχαροπλαστείο του Αρχοντικό της Ιτέας.
Το άρωμα και η γεύση μοναδικά. Το αρωματικό βούτυρο και το φρέσκο γάλα προέρχονται από αγελάδες αυτόχθονων φυλών που ζουν και βόσκουν στα Βαρδούσια αλλά και προβάτων του Παρνασσού.
Τα αυγά επίσης προέρχονται από κοτούλες της περιοχής.
Αξίζει σίγουρα μια στάση στην Ιτέα για να έχετε αυτή την απίθανη γευστική εμπειρία. Ο Σοφοκλής είναι ευγενέστατος και θα σας εξηγήσει τα πάντα. Δοκιμάστε και το παγωτό τριαντάφυλλο με σοκολάτα … απλά υπέροχα.
Το Γαλακτομπούρεκο του Σοφοκλή
Από το ζαχαροπλαστείο Αρχοντικό της Ιτέας
Υλικά
500 γρ. φύλλο κανταϊφι
250γρ. βούτυρο πρόβειο, λιωμένο
Για την κρέμα
860ml γάλα πλήρες
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
35 γρ. βούτυρο πρόβειο
3 κρόκοι αυγών
½ βανιλίνη
Για το σιρόπι
320 γρ. ζάχαρη
130 ml νερό
70 γρ. γλυκόζη
1 κανέλα ξύλο
1 φλούδα λεμονιού
Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180o C και χτενίζουμε πολύ καλά τα φύλλα κανταΐφι για να ξεμπερδευτεί και να μην υπάρχουν κόμποι.
Σε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 40εκ. απλώνουμε τα 400γρ. φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του φύλλου και το πιέζουμε με τα χέρια μας για να σταθεί βουτυρώνοντας ελαφρά με πινέλο όλη την επιφάνεια. Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί και βάζουμε στο ταψί το βουτυρωμένο φύλλο ώστε να κάτσει ομοιόμορφα.
Ετοιμάζετε την κρέμα.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και τους κρόκους και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα γρήγορα για να μην κολλήσει.
Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και τη βανιλίνη και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί με τα φύλλα κανταΐφι που έχουμε ήδη στρώσει. Σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο φύλλο για να καλύψουμε την επιφάνεια. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του φύλλου, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, αφήνουμε να κοχλάσει για 1 λεπτό, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.