Η Ελένη Χριστιανίδου μας εκπλήσσει σε κάθε εκδήλωση, με την μαεστρία της στη μαγειρική. Στην τελευταία γιορτή πίτας που έγινε στην Αλεξάνδρεια, αν υπήρχε βραβείο κοινού, η Ελένη επάξια θα το «κέρδισε».
Όλες οι φίλες ζητούν την συνταγή της, την οποία έδωσε αποκλειστικά στον Έμβολο.
Πάντως είναι πανεύκολη συνταγή και πολύ νόστιμα τα μηλοπιτάκια. Ο Οκτώβρης είναι ο μήνας των μήλων, που είναι τόσο ωφέλιμα αξίζει να το προσπαθήσετε και εσείς. Στην Ημαθία μάλιστα τα μήλα Ροδοχωρίου είναι τα αγαπημένα μου.
Η Ελένη για τη γέμιση χρησιμοποίησε μαρμελάδα κορόμηλο αλλά και το βερίκοκο ή το ροδάκινο θα του πηγαίνει πολύ. Θα τολμούσα να βάλω μαρμελάδα μήλου με κανέλα για να ενδυναμώσω το άρωμα και τη γεύση και ίσως για φινίρισμα αμυγδαλάκι ή καρύδι.
Ελένη ευχαριστούμε…
Mηλοπιτάκια τριαντάφυλλο
Από την Ελένη Χριστιανίδου, δεινή μαγείρισσα Πλατύ Ημαθίας
Υλικά για 8 μηλοπιτάκια
1 φύλλο σφολιάτας έτοιμο ή σπιτικό
2 μήλα κόκκινα και μεγάλα
8 κ.γ μαρμελάδα επιλογής μας
Χυμό από ένα λεμόνι
3 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το πασπαλισμα
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα ετοιμάζουμε τις φέτες του μήλου.
Αφού πλύνουμε τα μήλα, τα κόβουμε στην μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες. Στην συνέχεια τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι , για 1 λεπτό, με ένα ποτήρι νερό, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη, μέχρι να μαλακώσουν και να μπορούμε να τις τυλίξουμε εύκολα, να γίνουν οι φετούλες του μήλου εύκαμπτες.
Τις βγάζουμε από το κατασαρολάκι και τις αφήνουμε να στραγγίσουν στο σουρωτήρι και να κρυώσουν.
Στην συνέχεια ανοίγουμε το φύλλο, σε σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι κατά πλάτος σε 8 λωρίδες.
Απλώνουμε σε κάθε λωρίδα λίγη μαρμελάδα και στρώνουμε τις φέτες μήλου έτσι, ώστε να καλύπτουν κατά μήκος την μισή λωρίδα ζύμης και η κάθε φέτα να καλύπτει την άλλη μέχρι την μέση.
Διπλώνουμε την υπόλοιπη μισή ζύμη πάνω στην ζύμη με τις φέτες του μήλου.
Ρολάρουμε τη ζύμη σχηματίζοντας ένα τριαντάφυλλο.
Στην συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψί με φορμάκια για maffins και βάζομε σε κάθε φορμάκι ένα μηλοπιτάκι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν .
Ξεφορμάρουμε τα μηλοπιτάκια σε μία πιατέλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.