Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, είναι γρήγορη και νόστιμη. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για την αυθεντική εκδοχή της καρμπονάρα, αλλά για την ελληνοποιημένη μορφή της.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η αυθεντική καρμπονάρα δεν έχει κρέμα, ούτε μανιτάρια, ούτε πάπρικα.
Αντίθετα γίνεται με αυγά και μια καπνιστή πανσέτα ή guacnciale κομμένη σε μικρά κομμάτια που τσιγαρίζεται σε καυτό τηγάνι με μπόλικο βούτυρο μέχρι να πάρει χρώμα.
Χρησιμοποιούνται κρόκοι αυγών και ένα ολόκληρο, πιπέρι και αλάτι.
Η συνταγή δική σας.
Καρμπονάρα με κρέμα γάλακτος
Από την Ελεάννα Στρατηγού, Αθήνα
Υλικά
350 γρ. λιγκουίνι ή σπαγγέτι
150 γρ. μπέικον καπνιστό, κομμένο σε τετράγωνα
100 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα σε φέτες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
100 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
3 κρόκους αυγών
1 αυγό ολόκληρο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
200 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πασπάλισμα
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Πάπρικα
Τρόπος παρασκευής
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε καλά το μπέικον μέχρι να γίνει διάφανο.
Σε τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο που «καίει» τα κρεμμυδάκια και αμέσως μετά τα μανιτάρια μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά τους.
Σε μπολ βάζουμε το ολόκληρο αυγό και τους κρόκους και τα χτυπάμε με το σύρμα απαλά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα τυριά, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε αλάτι και 1 κ.γ. ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα λιγκουίνι να βράσουν al dente, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με το μπέικον ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το μείγμα με την κρέμα γάλακτος και το μείγμα με τα μανιτάρια.
Αφού ανακατέψουμε ελαφρά σοτάρουμε για 3 λεπτά ανακινώντας το τηγάνι και μόλις πάρουν βράση τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό και πάπρικα.
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον τυρί και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.