Ροξάκια Θεσσαλονίκης – Εθιμικό γλυκάκι της γιορτής

Μακεδονίτικο γλυκάκι εθιμικό των εορτών των Χριστουγέννων αλλά και της Κοίμησης της Θεοτόκου, το Δεκαπενταύγουστο.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι ρίζες του προέρχονται από την Πόλη και την Σμύρνη, που όπως μου είπαν, το καλοκαίρι στα σπίτια σερβίριζαν παγωτό καϊμάκι ή παγωμένο γιαούρτι με φράουλες «φτιαχτό» σπιτικό και τα έβαζαν στη μέση της πιατέλας και ολόγυρα έβαζαν τα ροξάκια.

Ακόμα και σήμερα το μεγάλο ζαχαροπλαστείο στο λιμάνι της Σμύρνης, έτσι μου τα σερβίρισε πριν από δύο χρόνια.

Όπως και να έχει είναι από τα γλυκάκια της Θεσσαλονίκης που ξεχωρίζουν και συνηθίζονται σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

 

Η Σμαραγδή μητέρα του φίλου Ανδρεά, με καταγωγή από την Πόλη, μου έδωσε τη συνταγή και μας έφτιαξε μια πιατέλα ροξάκια … μια «χαρά μας ήρθε»… Η Σμαραγδή φημίζεται για τα γλυκάκια της, που τα φτιάχνει με μαεστρία ζηλευτή, όμως δεν είχε ποτέ μετρήσει τις ποσότητες… ευχαρίστως μας τα έφτιαξε και εμείς πληκτρολογούσαμε τις ποσότητες και επιθεωρούσαμε…

Ροξάκια Θεσσαλονίκης 2

Ροξάκια Θεσσαλονίκης

Από την Σμαραγδή Σασλόγλου, δεινή μαγείρισσα Θεσσαλονίκη

Υλικά 

Για τη ζύμη

700-800γρ. αλεύρι «που φουσκώνει» μόνο του, κοσκινισμένο

1 ποτήρι γάλα χλιαρό

1 πακετάκι νωπή μαγιά

1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο

2 φρέσκα μεγάλα αυγά

1 κ.γ. κανέλα και γαρίφαλο, σε σκόνη

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

5 κ.σ. κακάο

Για το σιρόπι

4 ποτήρια νερό

1200 γρ. ζάχαρη

Χυμός από 1 πορτοκάλι

Ξύλο κανέλας

Ροξάκια Θεσσαλονίκης

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το λάδι, το γάλα, τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα δυνατά.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Αφήνουμε την ζύμη «να ξεκουραστεί» για 15 λεπτά.

Μοιράζουμε την ζύμη μας σε 4 μπαλάκια. Στο ένα μπαλάκι προσθέτουμε κακάο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα κανελογαρίφαλα και ζυμώνουμε.

Τα υπόλοιπα 3 μπαλάκια τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 45 λεπτά.

Χωρίζουμε τη σοκολατένια ζύμη σε 3 μέρη.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τα λευκά κομμάτια ζύμης σε ορθογώνιο φύλλο.

Πλάθουμε την σοκολατένια ζύμη με τα χέρια σε κορδόνι.

Στην άκρη κάθε ορθογώνιου φύλλου λευκής ζύμης ακουμπάμε το σοκολατένιο κορδόνι. Τυλίγουμε τότε σε ρολό και κόβουμε σε κομμάτια περίπου 2 δάχτυλα.

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε τα ροξάκια σε απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 20-25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν καλά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο από τον φούρνο και αφήνουμε τα ροξάκια να κρυώσουν.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, την κανέλα και βράζουμε ανακατεύοντας. Αφού πάρουν βράση αφήνουμε 5 λεπτά για να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε τη κανέλα.

Στο καυτό σιρόπι βυθίζουμε τα κρύα ροξάκια με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.

Αραδιάζουμε τα ροξάκια σε πιατέλα και μόλις κρυώσουν τα βάζουμε έτσι ώστε να σχηματίσουν πυραμίδα.

Προηγούμενο άρθροΒακτήριο που προκαλεί διάρροια, έχει πλέον εξελιχθεί για να εξαπλώνεται στα νοσοκομεία
Επόμενο άρθροΜπισκότα Αμυγδάλου της Τήνου – Τόσο νόστιμα και εύκολα