Τραχανόπιτα των Δελφών – Μια πίτα που κρύβει στη καρδιά της την Ελλάδα

Τραχανόπιτα των Δελφών

Οι Δελφοί είναι ο Ομφαλός της γης. Ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός  λόγω της ιστορικότητάς του. Ένας τόπος που η προϊστορία συναντά την ιστορία και το χθες συναντά το σήμερα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κάτω από τους Δελφούς είναι ο ιστορικός ελαιώνας της Άμφισσας που φθάνει μέχρι τη θάλασσα… αξίζει πραγματικά μια επίσκεψη εκεί…

Στους Δελφούς η φίλη Μαρία Μαγγανιά, του Συμποσίου έχει φτιάξει ένα κήπο με όλα τα ενδημικά αρωματικά φυτά και βοτάνια ακόμα έχει φυτέψει αμυγδαλιές. Αξίζει να επισκεφθείτε τον κήπο της και απολαύσετε στο Συμπόσιο γεύσεις παράδοσης.

Εμείς στην τελευταία επίσκεψη δοκιμάσαμε την τραχανόπιτα που η συνταγή είναι την προγιαγιά τους και ήταν το «προσφάι» και όταν έβοσκαν τα πρόβατα και όταν ήταν η εποχή του λιομαζώματος.

αρχαιολογικός χώρος των Δελφών Αντιγραφή
Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών

Επίσης ο τραχανάς ήταν δικής μας παρασκευής με ματζουράνα, όπως και σήμερα που τον ετοιμάζουν αποκλειστικά για την πίτα αυτή.

Εσείς θα την φτιάξετε με ξινό τραχανά ακόμα και λαχανικών ή γλυκό τραχανά που αγαπάτε.

Το μυστικό στην παρασκευή είναι ότι τα υλικά πρέπει να προστίθενται στη γέμιση, όπως τα αναφέρουμε και η πίτα να ψήνεται αμέσως διότι αλλιώς ο τραχανάς θα τραβήξει τα υγρά και η γέμιση μας δεν θα είναι μετά το ψήσιμο πλούσια και αφράτη αλλά λασπωμένη

Τραχανόπιτα των Δελφών Αντιγραφή

Τραχανόπιτα των Δελφών

Από την Μαρία Μαγγανιά, εστιατόριο Συμπόσιο, Δελφοί

Υλικά

Για το φύλλο

500 γρ. αλεύρι για πίτες

1 κούπα γάλα χλιαρό

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα ζάχαρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

250 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

250 γρ. τραχανάς ξινός

300 ml. γάλα φρέσκο

2 φρέσκα αυγά

200 ml. ελαιόλαδο

150 γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα τριμμένο

 1 πρέζα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος Παρασκευής

Zυμώνουμε όλα τα υλικά για τα φύλλα μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας. Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί».

Ετοιμάζουμε την γέμιση.

Τραχανόπιτα των Δελφών 2 Αντιγραφή
Η τραχανόπιτα πρωταγωνιστούσε στο πικ νικ στον κήπο των αρωματικών

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, τη φέτα σε τρίμματα, λίγο πιπέρι και χωρίζουμε τη γέμιση σε τρία μέρη.

Βάζουμε χωριστά σε μπολ τον τραχανά και την γραβιέρα.

Ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα με τον πλάστη για εύκολία χρησιμοποιούμε νισεστέ.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο και απλώνουμε τη γέμιση με ξύλινη κουτάλα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τραχανά και τυρί γραβιέρα.

Απλώνουμε τα δύο επόμενα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Τέλος σκεπάζουμε το τελευταίο φύλλο το λαδώνουμε και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.

Η πίτα σερβίρετε με ντομάτα και λιόψωμο.

 Φώτο Η τραχανόπιτα πρωταγωνιστούσε στο πικ νικ στον κήπο των αρωματικών

Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών

Προηγούμενο άρθροΥγεία: Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να εξαλειφθεί παγκοσμίως έως τον επόμενο αιώνα
Επόμενο άρθροΦυσικά μάλλινα!