Βιετνάμ γιε γιε – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όταν το 1966 ο Διονύσης Σαββόπουλος πήρε το «Φορτηγό» του και κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, είχε στις αποσκευές του, σε 33 στροφές και το περίφημο «Βιετνάμ γιε γιε».

…Στο Βιετνάμ πυρπόλησαν το ρύζι
πυρπόλησαν το ρύζι.
Στη Σαϊγκόν δεν μπόραες να ζήσεις,
δε σου `φτανε ο αέρας για να ζήσεις.
Τώρα, κρυμμένος στο ποτάμι, ανασαίνεις,
Φο Μι Τσιν, ανασαίνεις με καλάμι.
Γιέ γιέ γιέ γιέ….

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ο Φο Μι Τσιν του Νιόνιου ήταν προφανώς φαντασιακός σύντροφος του Χο Τσι Μινχ, ιδρυτή – και επί σειρά ετών κομμουνιστή δικτάτορα – του Βιετνάμ. Κι η εποχή τότε, είχε μοναδικά στοιχεία «κόκκινης» επανάστασης διανθισμένα με έντονο αντιαμερικανισμό.

Ποιος να του έλεγε λοιπόν του πρωτοπόρου Νιόνιου της επαναστατημένης μεταεφηβείας, ότι μετά από 56 χρόνια, ένας φιλελεύθερος πολιτικός, ο Νίκος Δένδιας, θα υποσχόταν ότι θα δημιουργήσει και τοποθετήσει το άγαλμα του Χο τσι Μινχ, στην… Έδεσσα! Με το αιτιολογικό ότι ο ιδρυτής του Βιετνάμ είχε βρεθεί στην περιοχή, την περίοδο ’16-’17 και δη  στις τάξεις της Αντάντ και του γαλλικού στρατού!

Δεν γνωρίζω τι θα προσφέρει  στην πανέμορφη Έδεσσα το άγαλμα ενός κομμουνιστή δικτάτορα κι αν θα μπορέσει να καταστεί πεδίο έλξης για επισκέψεις σημερινών Βιετναμέζων. Που ακούνε για κομμουνισμό και τρέχουν μακριά!

Εκτός αν ο Νίκος Δένδιας θεωρήσει ότι θα σπεύσουν στην Έδεσσα να αποτίσουν φόρο τιμής στον Χο τσι Μινχ  οι απανταχού της υφηλίου μάγειρες –συνάδελφοί του, αφού τέτοια ειδικότητα είχε στον πόλεμο ο ιδρυτής του Βιετνάμ.

Στο διαδίκτυο στήθηκε πάρτι. Κι όπως είναι ευρηματικός ο λαός μας, παρήχθησαν ατέλειωτες πηγές χιούμορ.

Ακούστε:

«Κομμουνιστής Μακεδονομάχος με καταγωγή από το Βιετνάμ. Αν έμπαινε αυτή η ερώτηση στον εκατομμυριούχο θα γινόταν χαμός»…

«Άντε Νικόλα, στήσε κι ανδριάντα του ΜΑΟ στην Τρίπολη και του Τσε στη Ξάνθη»…

« Διάλεξη εδώ και τώρα στο Πνευματικό Κέντρο Έδεσσας, με θέμα “Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός του Χο Τσι Μινχ: από το Ντιεν Μπιεν Φου, στην κίνηση της Βόλβης και πάλε πίσω”»…

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά όσο κι αν η υπερβολή μας χαρακτηρίζει ως λαό, ας κρατήσουμε το μέτρο…  Αλλιώς, κάτω από το άγαλμα του Χο τσι Μινχ, ας βάλουμε και τον αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού να καλωσορίζει τους… βιετναμέζους τουρίστες, με την μοναδική του ευφράδεια λόγου του…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 4 Αυγούστου 2022
Επόμενο άρθροΗ Κίνα άρχισε τα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν