Θολός πολτός και νηφαλιότητα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Όλοι όσοι περιδιαβαίνουμε τους δρόμους πέριξ της πολιτικής, γνωρίζουμε ότι η χώρα μας αλλά και σχεδόν όλες οι άλλες υποφέρουν διαχρονικά από κινήσεις μυστικών υπηρεσιών και παρόμοιων μηχανισμών.

Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ας μη ξεχνάμε ότι πριν λίγο καιρό στην Ισπανία υπήρξε η ηχηρή αποκάλυψη ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού Σάντσεθ και των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών. Ας μη ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι του 2013 η Γερμανία είχε συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ – και μάλιστα για πολλά χρόνια. Ας μη ξεχνάμε ότι το 2015 το περιοδικό Σπήγκελ είχε αποκαλύψει ότι μεταξύ αυτών που παρακολουθούσαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν και η ελληνική πρεσβεία το Βερολίνο. Ας μη ξεχνάμε ακόμη ότι το 2021 αποκαλύφθηκε στη Γαλλία εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων με στόχο τον πρόεδρο Μακρόν, πέντε υπουργούς του και τον Μελανσόν! Ο τελευταίος είχε «δείξε» το Ισραήλ κι όχι το Μαρόκο που αρχικά είχαν στραφεί οι υποψίες. Ήταν τότε που ο Μακρόν είχε πετάξει επιδεικτικά το κινητό του.

Τι λέμε με όλα αυτά και πολλά άλλα παρόμοια που έχουν συμβεί και συμβαίνουν; Ότι είναι σοβαρά και ουδείς πρέπει να τα υποτιμήσει. Αφορούν ζητήματα που άπτονται τόσο του Κράτους Δικαίου, όσο και της εθνικής ασφάλειας. Ωστόσο, η πολιτική εργαλειοποίησή τους και η απόπειρα ταύτισης με μία κυβέρνηση και ένα κόμμα δεν βοηθούν στην διαφάνεια, αλλά στην συσκότιση. Γιατί ο πολτός που βγαίνει από αυτό το μίξερ είναι πολύ σκοτεινός και πολύ θολός…

Η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν άνευ προηγούμενου τοξικό κατήφορο αφού κατά τα φαινόμενα η αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα πάρει ρεβάνς από όλα όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς. Ο Τσίπρας θεωρεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία του. Μα όταν έχει στις πλάτες αναφορές υπουργών του ότι τους παρακολουθούσαν επί των ημερών του (π.χ Λαφαζάνης), όταν ο υπουργός του κατέγραφε τους πάντες και τα πάντα κι όταν επί των ημερών του λειτουργούσε ένα βρομερό παραδικαστικό κύκλωμα, δεν μπορεί να είναι πειστικός. Ο δε Ανδρουλάκης, ουδείς μπορεί να κατανοήσει τι παριστάνει αρνούμενος πληροφόρηση που έσπευσε να του προσφέρει ο Γ. Γεραπετρίτης για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Πάντως είναι απορίας άξιο να μάθουμε για ποιον λόγο η Ουκρανία και η Αρμενία ζήτησαν την άρση απορρήτου στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή πριν την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠαΣοΚ. Ήταν μόνο η συμμετοχή του σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με αντικείμενο εμπορικές σχέσεις της Ενωσης με την Κίνα;

Από την άλλη πλευρά είναι σημαντικό, το πιο σημαντικό απ’ όλα, να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων και να τεθούν φραγμοί και δικλίδες ασφαλείας στο πιο ευαίσθητο κομμάτι του κράτους. Είναι θετικό ότι ο πρωθυπουργός δείχνει αποφασισμένος να καθαρίσει το τοπίο, γεγονός που φάνηκε και από το προφίλ του κρατικού λειτουργού που ανέλαβε τα ηνία της ΕΥΠ.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 7 Αυγούστου 2022
Επόμενο άρθροΟυκρανία: Τέσσερα φορτηγά πλοία αναχωρούν από την Ουκρανία, σύμφωνα με Τούρκους και Ουκρανούς αξιωματούχους
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.