Μελομακάρονα, η μυστική συνταγή της Βαρβάρας Ιωσηφίδη απο τη Ν. Καρβάλη

Μελομακάρονα

Τα καλύτερα των Χριστουγέννων

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος -δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

 

Σας παρουσιάζουμε μια μυστική  συνταγή για μελομακάρονα που θα σας ενθουσιάσει και θα γλυκάνει τις υπέροχες μέρες των εορτών.

 

Η συνταγή δική σας…

Μελομακάρονα

Μελομακάρονα, η μυστική συνταγή της Βαρβάρας Ιωσηφίδη απο τη Ν. Καρβάλη

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

310ml ελαιόλαδο

105 γρ. ζάχαρη

100ml χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο

8 γρ. σόδα μαγειρική

8 γρ. μπέικιν πάουντερ

170ml μπύρα

4 γρ. αλάτι

2 γρ. κανέλα

1,5 γρ. γαρύφαλλο σε σκόνη

Μελομακάρονα

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

1κιλό ζάχαρη

1,5 λίτρα νερό

1 φέτα πορτοκαλιού

1 ξύλο κανέλας

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ

250 γρ. καρυδόψιχα χονδροκομμένη

Λίγο μέλι θυμαρίσιο

 

 ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι και το αφήνουμε για λίγο μέχρι να «δέσει» ανακατεύοντας με μεταλλική κουτάλα. Κατεβάζουμε το σιρόπι από το μάτι και βάζουμε το μέλι σιγά σιγά ανακατεύοντας.

Μελομακάρονα 2Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υγρά και ανακατεύουμε δυνατά με το χέρι μας. Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.

Το ανακάτεμα γίνεται με το χέρι απαλά με κινήσεις από το κέντρο και δεξιά. Η ζύμη μας πρέπει να είναι εύπλαστη και όχι σφικτή αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Κόβουμε κομματάκια ζύμης και τα πλάθουμε δίνοντας το σχήμα που θέλουμε μικρά οβάλ ή μεγαλύτερα ή μισοφέγγαρα.

Την επάνω επιφάνεια την περνάμε με τον τρίφτη ή με ένα πιρούνι.

Σε ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα και βάζουμε τα μελομακάρονα σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε για 1 λεπτό και τα βουτάμε με τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι για 1 λεπτό ακόμα.

Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε μια σίτα.

Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο μέλι και το αναλύουμε με ελάχιστο νερό.

Περνάμε την επιφάνεια του μελομακάρονου με το μίγμα μελιού και αμέσως μετά πασπαλίζουμε με το καρύδι.

Για να διατηρούνται τα μελομακάρονα τραγανά τα βάζουμε σε μεταλλικό κουτί ή τα σκεπάζουμε με μεμβράνη.

 

Προηγούμενο άρθροΟι κουραμπιέδες των Χριστουγέννων (ιστορία) – Συνταγή: Κουραμπιέδες Μεσολογγίου
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 19 Δεκεμβρίου 2020