Mηλόπιτα της Ζαγοράς – Γράφει η Σίσσυ Νίκα

Mηλόπιτα της Ζαγοράς

Η αυθεντική συνταγή. Εύκολη, υγιεινή και νόστιμη γλυκιά δημιουργία που γίνεται με φθηνά υλικά.  Φτιαγμένη με μήλα Ζagorin, τα ολοκόκκινα και λαχταριστά μήλα Ζαγοράς, που είναι ΠΟΠ έχουν γλυκιά, πλούσια και δροσιστική γεύση και είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Είναι της ποικιλίας Στάρκιν Ντελίσιους και είναι περιζήτητα στις ελληνικές και διεθνείς αγορές. Τα μήλα είναι «βόμβες» βιταμινών και ιχνοστοιχείων και ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει ακόμα και από την νόσο Αλτσχάιμερ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει το γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Μήλα-Ζαγοράς
Η κουκλίστικη Ζαγορά πίσω από τις μηλιές

Εμείς ανακαλύψαμε την καλύτερη συνταγή που αλλού στην Ζαγορά, την πολιτειούλα των δασών, των μήλων, των κάστανων, των καρυδιών αλλά και των ανθρώπων του πνεύματος που έγραψαν ιστορία….

Σας την παρουσιάζουμε μπροστά στο γιγαντιαίο πλατάνι της πλατείας Αγ.Γεωργίου που έντυσαν με μήλα λόγω του εορτασμού των 100 ετών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς

Αυθεντική συνταγή μηλόπιτας Ζαγοράς

Από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Μηλόπιτα-από-την-ΖαγοράΥλικά

150 γρ. βούτυρο

80 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ γαρύφαλο σε σκόνη

2-3 μήλα κομμένα σε φέτες

120 γρ. καρυδόψυχα χονδροκομμένη

50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

180 γρ. ζάχαρη καστανή

4 αυγά

1 βανίλια

Για την διακόσμηση

Ένα κλαράκι φρέσκου δυόσμου

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ο C.

Σε ένα ταψάκι 22 cm απλώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο.

Όταν λιώσει προσθέτουμε την κανέλα και 80γρ.ζάχαρη και το βάζουμε πάλι στον φούρνο μέχρι να πάρει ένα καραμελωμένο χρώμα, να γίνει δηλαδή καραμέλα.

Μηλόπιτα-από-την-Ζαγορά-2Στην συνέχεια στρώνουμε όμορφα  τα μήλα στο ταψί μέσα στην καραμέλα μας και τα ψήνουμε για 5 λεπτά.

Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ μας τα αυγά και 180γρ.ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, την βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος ρίχνουμε τα καρύδια.

Περιχύνουμε το μείγμα μας πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά. Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί το γλυκό μας. Αν η οδοντογλυφίδα ή το μαχαιράκι βγουν καθαρά η μηλόπιτα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Μικρά μυστικά

Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε και φουντούκια μαζί με τα καρύδια «δένουν» θαύμα.

Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη, προσωπικά δεν μου αρέσει αλλά σε άλλους πηγαίνει γευστικά και αισθητικά. Προτιμώ να φαίνεται το μήλο αυτούσιο.

Σερβίρουμε την μηλόπιτα με παγωτό ή σαντιγί και δίπλα βασιλικό ή λεβάντα για έξτρα άρωμα.

Προηγούμενο άρθροYγεία: Ενδείξεις στην ηλικία των 8 ετών προδιαθέτουν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2
Επόμενο άρθροΛάζαρος Τσαβδαρίδης: Ερώτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ»