Συνταγή: Μωσαικό με ρακόμελο Σικίνου – Πολύ γλυκιά δημιουργία!

Μωσαικό με ρακόμελο Σικίνου – Πολύ γλυκιά δημιουργία!

Γλυκιά δημιουργία που γεύση ξεχωριστή που γίνεται εύκολα με απλά υλικά. Είναι η χαρά των παιδιών. Στα νησιά οι νοικοκυρές πάντα είχαν αυτό το γλυκάκι για τα “τραταμέντα” τους γι’ αυτό το έχουμε συνδυάσει με το καλοκαίρι ενώ είναι χειμωνιάτικο γλυκό.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η Φλώρα Μαράκη, που είναι η μητέρα του δημάρχου της Σικίνου, του Βασίλη Μαράκη μου έδωσε την συνταγή αφού μου άρεσε τόσο πολύ. Είναι τόσο ξεχωριστή όσο και το νησί της που είναι πανέμορφο. ΄Εχει ίσως το ωραιότερο φως των Κυκλάδων και το μπλε του αρχιπελάγους ξετρελλαίνει.

Σε ετούτον εδώ τον τόπο, ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης δοξάζοντας τον Δημιουργό έγραψε “Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μην σε βλέπουμε”

Οι κάτοικοι για να τον τιμήσουν δίπλα στο Κάστρο έκτισαν το εκκλησάκι της Παναγιάς Παντοχαράς, πραγματώνοντας το δικό του τάμα…

Σίκινος
Σίκινος

Σήμερα το εκκλησάκι είναι περισσότερο γνωστό σαν “το εκκλησάκι του Ελύτη” και η θέα συναρπάζει, είναι το ιδεατό σημείο για περισυλλογή…

Μωσαικό με ρακόμελο Σικίνου

Από την Φλώρα Μαράκη, Αλοπρόνοια Σικίνου

Υλικά

2 μπάρες κουβερτούρας σοκολάτας

250 γρ. βούτυρο σε κομματάκια

1 ζαχαρούχο γάλα

3 πακέτα μπισκότα τύπου πτι-μπερ

3 κ. σ. κακάο

3-4 κ. σ. ρακόμελο ντόπιο

180 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα κομμένα σε κομμάτια

100 γρ. περγαμόντο ή πορτοκάλι γλυκό του κουταλιού

Τρόπος παρασκευής

Μωσαικό με ρακόμελο 2 1Στο μπεν μαρί ρίχνουμε το βούτυρο, την κουβερτούρα , το γάλα και το κακάο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν τα υλικά και να ομογενοποιηθούν. Προσοχή δεν πρέπει να πήξει πολύ. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.

Με το χέρι μας σπάμε τα μπισκότα.

Σουρώνουμε το γλυκό του κουταλιού μέχρι να φύγει όλο το σιρόπι και μάλιστα ξεπλένουμε το γλυκό μας με νερό και το αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί ώστε να μην έχει υγρασία.

Κόβουμε σε μικρά κομματάκια.

Μόλις κρυώσει το μείγμα της σοκολάτας, ρίχνουμε το ρακόμελο και προσθέτουμε τα μπισκότα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και το γλυκό.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με την μαρίζ.

Αλείφουμε μια λαδόκολλα με ελάχιστο βούτυρο και ρίχνουμε το μίγμα της σοκολάτας.

Αρχίζουμε να τυλίγουμε σφιχτά και δίνουμε το σχήμα του κορμού.

Το βάζουμε στην κατάψυξη και το αφήνουμε για 2 ώρες περίπου.

Το κατεβάζουμε στην ψύξη και το αφήνουμε για 2 ώρες ακόμα.

Ξετυλίγουμε και κόβουμε σε κομμάτια.

Μικρά μυστικά

Αν δεν θέλουμε να το κάνουμε ρολό ακολουθούμε τον ίδιο τρόπο παρασκευής απλά το βάζουμε στην φόρμα ή σε ταψί και το κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια.

 

Προηγούμενο άρθροΤο ΚΕΓ εισάγει το ψυχαγωγικό Σκραμπλ στα σχολεία ως εργαλείο γλωσσικής επίγνωσης και καλλιέργειας
Επόμενο άρθροΣυνταγή: Πέννες gigante!! – Από την Ελένη Μπρούφα