Συνταγή: Μπακλαβάς Ζαγοράς – Ένα παραδοσιακό γλυκό όλο άρωμα και γεύση

Το γιορτινό γλυκό της Ζαγοράς είναι η μηλόπιτα, τα γλυκά κουταλιού φιρίκι ΠΟΠ, καρυδάκι, κάστανο, βατόμουρο όλα στην εποχή τους που είναι και στα καλύτερά τους. Όμως το γλυκό που σερβίρεται στις ονομαστικές γιορτές αλλά και τα Χριστούγεννα είναι ο μπακλαβάς.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η γεύση του ονειρική … μου αρέσει πολύ γιατί χρησιμοποιούν καρύδια από τα δικά τους, που είναι αρωματικά και αμύγδαλα αυτά τα νόστιμα με τη μυτούλα στην άκρη, την γηγενή Ελληνική ποικιλία. Κάποιοι αναμιγνύουν και μέλι στο σιρόπι αλλά εμένα μου άρεσε τόσο πολύ και χωρίς σιρόπι… έτσι όπως το τρώνε στη Σαβοία.

Πάντως είναι ίσως ο καλύτερος μπακλαβάς που απόλαυσα δίπλα στη μαρμάρινη βρύση, στη πλατεία Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς, με καφέ σκέτο, ωραία παρέα και πολύ γέλιο.

Χρώματα και αρώματα μεθυστικά στη πολιτεία του μήλου, της γαρδένιας, της ορτανσίας, της ομορφιάς…

Λατρεύω τη Ζαγορά και τους ανθρώπους της που είναι φιλόξενοι και οξυδερκείς.

Μπακλαβάς Ζαγοράς

Από το Γυναικείο Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Υλικά

1 κιλό φύλλο κρούστας

1 ½  κιλά καρύδια και αμύγδαλα χοντροκομμένα

1 φλιτζάνι ζάχαρη

½  κ.γ. κανελογαρύφαλλα σε σκόνη

Για το σιρόπι

1 ½ κιλό ζάχαρη κρυσταλλική

3 ποτήρια νερό

λίγα γαρύφαλλα ολόκληρα

2 ξυλάκια κανέλα

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 4 φύλλα που τα περνάμε με βούτυρο και βάζουμε ένα μέρος της γέμισης.

Αντίστοιχα στρώνουμε φύλλο βουτυρώνουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με τη γέμιση.

Επαναλαμβάνουμε και στο τέλος καλύπτουμε το γλυκό μας με 5 βουτυρωμένα φύλλα.

Χαράζουμε βαθιά το μπακλαβά σε ρόμβους ή το σχήμα που αγαπάμε και καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι ή αμύγδαλο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C για 2 ώρες.

Αφήνουμε το μπακλαβά να κρυώσει.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και ανακατεύουμε μέχρι να φθάσει σε σημείο που να πέφτει σαν κόμπος.

Περιχύνουμε τον κρύο μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι και τον αφήνουμε να το «πιεί» όλο.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

Ο μπακλαβάς σερβίρεται με τσιπουράκι ή δροσερό νερό και καφέ ή τσάι.

ΕΙΚΟΝΕΣ

Το καμπαναριό στην είσοδο του Αγ. Γιώργη, στη Πλατεία Ζαγοράς
Ζαγορά, οι κυρίες με τις παραδοσιακές στολές