Αγκινάρες γεμιστές – Γράφει η Σίσσυ Νίκα

Αγκινάρες γεμιστές
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γεύση όλο γλύκα … για μεζεδάκι αλλά και κυρίως γεύμα με μια ωραία σαλάτα πράσινη και τυράκι. ΄Ομορφη καλοκαιρινή γευστική ανάμνηση με άρωμα αλμύρας που την δοκίμασα στην Λειβάδα, στην βόρεια μεριά της Τήνου. Δίπλα στο ποταμάκι που εκβάλει σε μια πανέμορφη παραλία «φρουρούμενη» από χήνες υπάρχει η ταβερνούλα Λειβάδα, του Νίκου και της Ούρσουλας Δαρμή με γεύσεις απίθανες και γλυπτά βράχων.

Αν επισκεφθείτε την Τήνο, πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε από εδώ.

Η Ούρσουλα είναι ευγενέστατη, χαμογελαστή και ξέρει να μαγειρεύει με εκλεκτές πρώτες ύλες. Στην Τήνο οι αγκινάρες είναι must αφού ακόμα και αν δεν είναι στην εποχή τους τις διατηρούν στην κατάψυξη ή σε ελαιόλαδο. Σύντομα θα έχετε και αυτή την συνταγή με άρωμα Τήνου

αγκινάρες γεμιστές 22

Αγκινάρες  Γεμιστές

Από την Ούρσουλα Δαρμή, της ταβέρνας Λειβάδα, Τήνου

Υλικά

15-20 αγκινάρες κατεψυγμένες

Για τη γέμιση

500 γρ. κιμά μοσχάρι

1 ξερό κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

4-5 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπαχάρι σε σκόνη

αγκινάρες γεμιστές 21

Για τη μπεσαμελ

1 κ.σ. βούτυρο

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

500 ml. φρέσκο γάλα

1 αυγό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Μοσχοκάρυδο σε σκόνη

Τρόπος παρασκευής

agkinares-gemistes-2Ζεματάμε τις αγκινάρες σε καυτό νερό για λίγα λεπτά  και μετά τις τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο.

Τις στρώνουμε σειρά- σειρά στο ταψί.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά χωρίς να τον ανακατεύουμε για να ψηθεί για 3 λεπτά τουλάχιστον στην μια πλευρά.

Τότε γυρίζουμε στρώνοντάς τον και από την άλλη μεριά για 3 λεπτά.

Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και προσθέτουμε τον πελτέ για πιο έντονο χρώμα.

Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το μπαχάρι και αφήνουμε να ψηθεί ο κιμάς μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά του.

 Γεμίζουμε τις αγκινάρες με κιμά, περίπου μια κουταλιά σε κάθε αγκινάρα.

Τέλος , ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς.

Μόλις ζεσταθεί το αλεύρι ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε δυνατά και γρήγορα.

΄Οταν απορροφηθεί το γάλα και δέσει η σάλτσα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε μία κουταλιά μπεσαμελ πάνω σε κάθε αγκινάρα .

Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180ο C για 1 ώρα, μέχρι η μπεσαμέλ να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΜπισκοτάκια με ινδοκάρυδο – Ιδιαίτερα και ξεχωριστά!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Δευτέρας 1ης Μαρτίου 2021