Αν θέλετε να προσφέρετε στους φίλους τώρα το Πάσχα ένα ξεχωριστό ταξίδι που θα τους εντυπωσιάσει το «Πάσχα» έτσι λέγεται το γλυκό, είναι ότι καλύτερο.
Πρόκειται για ένα αυθεντικό ρώσικο γλυκό που το σερβίρουν στο πασχαλινό τραπέζι και εθιμικά σερβίρεται από τον 17ο αιώνα.
Τελευταία συνηθίζεται και σε άλλες χώρες χρησιμοποιώντας τα δικά τους τυριά, φρούτα, γλυκά του κουταλιού ή ακόμα και ξηρούς καρπούς.
Ρώσικο γλυκό Πάσχα
Υλικά για 14 άτομα
1 κιλό τυρί κρέμα Κατίκι Δομοκού, Τσαλαφούτι, Ανεβατό Γρεβενών
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. βούτυρο αγελάδας, πολύ μαλακό εκτός ψυγείου
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
3 κρόκους αυγών
800 γρ. φρέσκα φρούτα μύρτιλα, σμέουρα, φράουλες ή φρουί γλασέ ή γλυκό κουταλιού κομμένο σε μικρά κομμάτια.
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα μαζί με την άχνη και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών πασπαλίζοντάς τους με το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε και πάλι.
Μόλις έχουμε μια παχιά κρέμα ρίχνουμε τα φρουί γλασέ ή τα φρούτα ή τα γλυκά κουταλιού και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε ένα τουλπάνι σε βαθιά και στενή φόρμα ή και γυάλα και αφήνουμε τις άκρες να εξέχουν.
Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και καλύπτουμε με τις άκρες από το τουλπάνι.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο γιtsα 6-8 ώρες για να σφίξει.
Ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε το τουλπάνι.
Σερβίρουμε σε φέτες και αν περισσέψει το διατηρούμε αποκλειστικά στο ψυγείο.